6 feiten over koffie op een rijtje

Drinken Nederlanders veel koffie?
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee heeft uitgezocht dat Nederlanders echte koffieleuten zijn. Nederlanders drinken ongeveer 150 liter koffie per jaar. Dat is per dag ongeveer 7 miljoen liter. Er zijn weinig Nederlanders die helemaal geen koffie drinkers zijn.

Is koffie gezond?
Koffie drinken is niet ongezond en zorgt ervoor dat je lijf niet uitdroogt. Koffie staat in de schijf van vijf. Dit gaat natuurlijk wel om koffie zonder suiker en melk. Uitdrogingsverschijnselen die aan koffie worden toegewijd zijn niet terecht, van koffie droog je niet uit. De cafeïne in koffie kan leiden dat je iets vaker moet plassen maar dat gebeurt alleen bij mensen die niet vaak koffie drinken. Ongefilterde koffie is slecht voor je aangezien daar cafestol in zit wat kan leiden tot een verhoogt cholesterol.

Wanneer krijg je last van cafeïne in koffie?
Je moet aardig wat koffie drinken voordat je last krijgt van de cafeïne in koffie. Mensen die meer dan 4 koppen koffie per dag drinken kunnen hiervan last krijgen, maar dit is per persoon verschillend. Als je meer dan 400 mg cafeïne binnenkrijgt dan kan dat leiden tot klachten als hartkloppingen, rusteloosheid, beven. Als je stopt met de inname van koffie kan dit leiden tot ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn en vermoeidheid. .

Is koffie drinken gezond?
Als je koffie drinkt in niet al te grote hoeveelheden dan is koffie gezond. Als je ongeveer 3 tot 4 koppen koffie drinkt lijkt dit een beschermend effect te hebben op een aantal aandoeningen. Vooral bepaalde kankersoorten komen bij koffiedrinkers minder voor zoals b.v. lever-, blaas en dikke darm kanker. Ook verlaagt het de kans op Diabetis type 2, hartziekten en beroertes. Koffie met en zonder cafeine hebben hetzelfde effect.

Kan je ook ontwenningsverschijnselen krijgen?
Een dag geen koffie drinken kan leiden tot ontwenningsverschijnselen. De koffie stimuleert een aantal aspecten in het lichaam zoals hartslag en ademhaling. Als je dus geen koffie drinkt worden deze aspecten niet extra gestimuleerd en kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en trillende handen.

Is ongefilterde koffie net zo goed als gefilterde koffie?
Koffie bevat de stof cafestol. Het stofje cafestol verhoogd het cholestorol in je bloed. Cholesterol kan bij een verhoogde waarde blijven plakken aan je aderen waardoor de kans op een beroerte of hartfalen toeneemt. In ongefilterde koffie b.v. turkse koffie is de hoeveelheid cafestol vele malen groter dan in gefilterde koffie. Het is dan ook niet aan te raden om veel ongefilterde koffie te drinken.

 

Ook interessant?

 

Bijbehorende producten:
Latte Art Stensils

16 Cappuccino/Latte Art stencils in een handing rond blikje.

€ 8,95
Bestellen
Decakoffiebonen

Cafeïnevrij van 100% Arabica koffiebonen

€ 7,25
Bestellen