Weet jij hoe koffie wordt gedronken in andere landen?

Wereldkoffies met zoetigheid, kaneel, kaas, peper, stilte en genegenheid.

Marokko

In Marokko drink je koffie met gemalen kaneel en zwarte peper en soms met wat gember erdoor, die een karakteristieke, zoete en gepeperde smaak geeft. De smaak van de traditionele koffiehuizen. Als je bij iemand thuis komt binnenvallen tijdens de merinda, het vieruurtje dan krijg je koffie, thee en hapjes.

Vietnam

In Vietnam drink je Vietnamese IJskoffie, Ca phe sua da is een IJskoffie gezet met een speciale metalen eenkops filter.
Deze eenkops filter laat koffie doordruppen op een laag gecondenseerde melk. Daarna worden er ijsblokjes toegevoegd.

Ethiopië

In Ethiopië drinkt men ter plaatse gebrande koffie.
Groene koffiebonen worden al schuddend geroosterd in een wok op een houtskoolvuurtje tot ze donker worden en een bijna bedwelmende aroma verspreiden.
Daarna worden de koffiebonen gemalen met een vijzel tot koffiegruis. De koffie wordt in een koffiepot met smalle tuit ( jebena) geschept en gevuld met water. Vervolgens gaat de koffiepot op het vuur. Als de koffie klaar is heb je een kruidige koffie die uit kleine kopjes gedronken wordt. Rustig zitten, proeven, praten, tenminste 3 kopjes lang.
Een echte Ethiopische koffieceremonie duurt uren. Lees meer over het koffieritueel in Ethiopië.

Zweden

In Zweden drink je zwarte sterke filterkoffie of kokkaffe (kookkoffie)
‘s Ochtends tijdens de fika pauze om half 10 met een boterham of knäckebröd en om 3 uur ‘s middags met iets zoets of een stuk fruit.
Als je bij iemand van de oude stempel op fika wordt uitgenodigd dan staat er altijd koffie klaar met minstens zeven soorten eigengebakken kanelbullar, chokladbollar of andere koekjes en cakes. Er is wel een gouden regel tijdens de fika: praat niet over werk, persoonlijke gevoelens en zeker niet over politiek. Een fika hoort gezellig te zijn.

Finland

In Finland wordt de meeste koffie ter wereld gedronken. Een kop of 10 per dag is normaal.
Finnen kunnen minutenlang niets zeggen tijdens het drinken van koffie.
Een Fin neemt de tijd om over de rand van hun mok te mijmeren. Ook hebben ze nog een opmerkelijke gewoonte namelijk kaas bij de koffie. Deze kaas is een soort cheesecake gebakken kaas van geiten-, koeien- of rendiermelk die Leipäjuusto heet. Deze kaas wordt in de koffie gedompeld. De in koffie gedompelde kaas is zacht en zompig, smelt niet en smaakt een beetje tiramisu-achtig.

Finse kaas voor bij de koffie

Brazilië

In Brazilië wordt naast espresso ook cafezinho gedronken. Cafezinho hoort al heel lang bij Brazilië, soms uit een thermoskan geschonken. Een cafezinho wordt als volgt gemaakt: er wordt water met suiker verhit, dan komt de gemalen koffie erbij en wordt deze door een lang sokachtig filter gegoten. Quer tomar um cafezinho = Wil je een koffietje.

 

Bijbehorende producten:
Porseleinen mok bedrukt met Uiltjes

Porseleinen mok bedrukt met Uiltjes

€ 5,25
Bestellen
Sumatra Gayo Raja 250 gram

Fairtrade Sumatra Gayo Raja is van 100% Arabica koffiebonen

€ 5,35
Bestellen