Waterkwaliteit speelt belangrijke rol bij de smaak van koffie

Mensen vragen zich wel eens af waarom dezelfde koffie niet overal het zelfde smaakt. Los van de gebruikte zetmethode, hoeveelheid koffie, maalgraad van de koffie, etc., speelt water ook een belangrijke rol. Koffie bestaat namelijk voor meer dan 98 procent uit water. De waterkwaliteit is dan ook van grote invloed op de smaak van de koffie.

Optimaal koffiewater dient vers te zijn, mineralen en zuurstof te bevatten en bovendien niet al te hard te zijn. Over de hardheid van water lopen de meningen uiteen. Koffiekenners zijn het erover eens dat voor het koffiezetten het water het beste enigszins hard kan zijn. Mineralen versterken namelijk de koffiesmaak, vandaar het oude gebruik om een snufje zout toe te voegen, om de smaak naar voren te halen. Zacht (gedistilleerd) water heeft vrijwel geen smaak en dan zou je verwachten dat de koffie die je daar mee zet ook geen smaak heeft. Dat klopt echter niet! Omdat niets het extractieproces verstoort, heeft koffie van gedistilleerd water een heel sterke koffiesmaak. De koffie kan dan zelfs zeer sterk worden.

In zijn algemeenheid vindt men dat vers koud water, met een hoger zuurstofgehalte, de beste koffie oplevert. Bedenk dat de meeste koffiezetapparaten een thermostaat hebben die is afgesteld op het beginnen met koud water.

Koffie trekt bij elke water temperatuur, maar in heet water gaat het sneller. Gebruik nooit kokend water voor het zetten van koffie. Dit zorgt namelijk voor een wrange smaak. De ideale temperatuur voor koffiezetten is tussen 88 - 92 graden celcius.

 

 

Bijbehorende producten:
Elegante espresso lepel Motta

Elegante Espresso lepel van Motta afgewerkt in gepolijst RVS

€ 2,15
Bestellen
Espresso kop en schotel

Cafe Cult Espresso Kop & Schotel

€ 2,99
Bestellen