Wat is koffie eigenlijk?

Koffie is een natuurproduct en wordt bereid uit de pitten / zaden van de koffieplant. Deze zaden worden koffiebonen genoemd. Vanuit de Koffieplantplantkunde is deze benaming echter niet juist. De vrucht van de koffieplant is namelijk een bes.  Deze bes lijkt echter zo veel op een boon dat men het toch koffiebonen is gaan noemen. De koffiebonen groeien in bessen aan struiken, die een mix van zon, vochtigheid, hoogte en een rijke bodem nodig hebben.

De meeste koffieplantages liggen dan ook rond de evenaar. Deze tropische gordel wordt ook wel de koffiegordel genoemd. Zo’n 70 landen produceren koffie en meer dan 500 miljoen mensen zijn direct of indirect betrokken bij de handel in koffie.  

De twee bekendste koffieplanten zijn arabica en robusta. De eerstgenoemde wordt het vaakst gebruikt en bevat minder cafeine dan de meer pittige robusta. Pas na 5 jaar kun je de eerste bessen van een koffieplant plukken.

Na het oogsten van de koffiebessen worden zij ontdaan van de buitenste laag. Elke bes bestaat uit twee halve zaden, koffiebonen. Deze groene bonen kunnen op twee manieren uit de bes gehaald worden:

  • Gewassen koffie(natte methode)
    De bessen worden in water gedompeld, door een rooster geperst en daarna gefermenteerd en gedroogd.
  • Ongewassen methode (droge methode)
    De bessen worden in de zon te drogen gelegd, waardoor de bes barst en de bonen verwijderd kunnen worden.

Na het drogen worden de koffiebonen gebrand. Hierbij worden de suikers in de boon gekarameliseerd en ontstaat er koffieolie die zorgt voor het aroma en de smaak van de koffie. Er zijn verschillende gradaties van branding, van lichtgebrand tot zeer donker gebrand. De temperatuur en duur van het branden bepaalt de kleur, smaak en consistentie van de koffiebonen en heeft daardoor een grote invloed op de smaak van je kopje koffie. Hoe heter en langer de koffiebonen worden gebrand, hoe donkerder de koffieboon en hoe dieper de smaak zal worden.

Na het branden worden de koffiebonen gemalen. Voor de beste smaak wordt aanbevolen dat het malen van de koffiebonen zo kort mogelijk voor het zetten van de koffie gedaan wordt. Ook bij de maling geldt weer dat er verschillende variëteiten zijn in de maling, van zeer fijn (voor espresso of filterkoffie) tot halfgrof.

Het koffie zetten kan vervolgens op verschillende manieren. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.


Ook interessant?

Bijbehorende producten:
Deukbeker large porselein

Porseleinen deukbeker maat L - 120 ml

€ 9,95
Bestellen
routin schenktuit

1883 de Philibert Routin Schenktuit

€ 2,99
Bestellen