De kunst van het espresso maken

Espresso stamt af van het Latijnse woord voor 'uitpersen'. Het is een kleine kop koffie die onder hoge druk is bereid. De koffie is zeer aromatisch, krachtig en kruidig.

Hoeveel cafeine in espresso

Het is trouwens een misverstand dat espresso meer cafeïne bevat dan koffie. Net door de korte contacttijd van het water met de koffie bevat deze weinig cafeïne, maar door de hoge druk krijg je wel een sterke smaak. De inhoud van een espresso is ongeveer 30-50 ml en bevat ongeveer 63 mg cafeïne.Een dubbele espresso bevat daarom ongeveer 125 mg cafeïne.

Welke maalgraad gebruiken

Bij espresso speelt de maalfijnheid een belangrijke rol. De beste espresso wordt in ongeveer 25 seconden gezet. Een langere extractietijd geeft een bitter kopje espresso, een te korte zettijd geeft een slap kopje espresso. Indien de maling precies goed is voor de machine, dan zal de crèma ook romig zijn, met een goudbruine kleur, bij voorkeur vertoont de crèma kleine streepjes. Is de crèma te donker, dan was de maling te fijn; bij een te lichte crèma geldt het omgekeerde.

Koffie extractiePer kopje espresso gebruik je ca. 7 gram gemalen koffie. Voor een mild kopje espresso doseer je minder koffie, voor een krachtig kopje, doseer je meer. De mate van aanstampen bepaalt ook weer de zettijd van je espresso. Extra hard aanstampen geeft een langere zettijd en een volle crèma. Controleer voor het aanstampen of het niveau van de koffie precies recht loopt.

10 tips voor een goede espresso:

1. Gebruik goede koffiebonen of gemalen koffie.
2. Gebruik de juiste watertemperatuur (tussen de 88 - 92 graden celcius)
3. Gebruik de juiste druk waarmee het water op de koffie komt (ongeveer 9 bar)
4. Gebruik maximaal 7 gram gemalen koffie per kopje
5. De tijd dat het water (gelijkmatig) door de koffie stroomt is tussen de 20 en 30 seconden (zie tabel hier boven)
6. Gebruik de juiste koffiemaling (zie tabel hier boven)
7. Reinig het filter van de espressomachine regelmatig. Vuil beinvloedt de smaak van de espresso.
8. Gebruik voorverwarnde kopjes, die houden de schuimlaag vast.
9. Bewaar gemalen koffie in een koel en droge omgeving. Koffiebonen bewaar je het beste in de diepvries.
10. Gebruik de ideale hoeveelheid voor een espresso (ongeveer 25 tot35 cc)

 

Tip!
Je drinkt het best een glas water vóór je van je favoriete espresso nipt. Het water reinigt je smaakpapillen, waardoor je de aroma's beter proeft.

 

Ook interessant?

Bijbehorende producten:
Koffie dripper

Koffiefilterhouder voor Maat 2 filters

€ 8,95
Bestellen
Koffiepotten porselein wit

Koffiepot Maxima porselein wit met verticale ribbel

€ 7,95
Bestellen