Waarom laten koffiedruppels altijd afgelijnde donkere kringen achter?

De Nederlandse onderzoekster Hanneke Gelderblom onderzocht de kwestie

Hanneke Gelderblom onderzocht de kwestie in haar doctoraatsstudie en wordt daarvoor beloond met de "FOM Natuurkunde Proefschrift Prijs 2014". Dat meldt de VRT.
Ze ontdekte dat tijdens het verdampingsproces de stroming binnenin een druppel geen constante snelheid heeft. Wanneer de vloeistof pas valt, is de stroming zwak. Daardoor hebben de deeltjes de tijd om een duidelijk afgelijnde kring te maken aan de rand van de druppel. Geleidelijk versnelt de stroming, waardoor de deeltjes zich vlugger verspreiden en ze zich niet meer kunnen ordenen. Ze komen dan zowat overal binnen het afgebakende vlak terecht, totdat de druppel is verdwenen.

Lees het volledig artikel op Nieuws.be

Bijbehorende producten:
Tea Party Boek

Heerlijke recepten voor een authentieke afternoon tea of high tea

€ 12,50
Bestellen
Koffiesiroop Amaretto

1883 de Philibert Routin Amaretto Koffiesiroop 1 liter

€ 12,75
€ 11,95
Bestellen