Waardoor kan iemand gevoelig zijn voor koffie?

Kan iemand in jouw omgeving liters koffie drinken terwijl jij na slechts één kopje al door de gangen lijkt te stuiteren? Dat kan. De manier waarop het menselijk lichaam cafeïne verwerkt, is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. 

1. Je drinkt niet vaak koffie. 
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar wie niet vaak of weinig koffie drinkt, is veel gevoeliger voor de neveneffecten van koffie. Volgens onderzoekers leidt een constante koffieconsumptie tot een hogere tolerantie, omdat cafeïne de aanmaak van het stemmingshormoon 'norepinephrine' opvoert en ervoor zorgt dat het lichaam verlangt naar meer.

2. Je gebruikt medicijnen. 
Antibiotica, astmamedicijnen en echinaceapreparaten (kruiden) kunnen de intensiteit van cafeïne versterken. Zo verstoren bepaalde antibiotica en astmamedicijnen de spijsvertering, waardoor cafeïne langer dan normaal en in hogere doses in het lichaam bewaard blijft en echinaceapreparaten zouden dan weer dezelfde effecten als cafeïne met zich meebrengen, waardoor je als het ware een dubbele dosis toegediend krijgt.

3. Je hebt een trage stofwisseling. 
De afbraak van cafeïne gebeurt door een specifiek enzym in de lever. De hoeveelheid enzymen in de lever is afhankelijk van persoon tot persoon. Wie over weinig van dergelijke enzymen beschikt, zal dan ook sneller de effecten van cafeïne waarnemen dan wie een hoge dosis van deze enzymen heeft.

4. Je bent een man. 
Mannen verwerken cafeïne minder snel dan vrouwen. Uit een studie van de universiteit van Barcelona is zelfs gebleken dat mannen binnen een tijdsbestek van tien minuten, veel sneller dan vrouwen, de effecten van cafeïne ervaren.

5. Je gebruikt de pil. 
Het gebruik van orale anticonceptie, kan de afbraak van cafeïne met één derde vertragen, waardoor je na slechts één kopje meteen een ware adrenalinerush kan waarnemen. De cafeïne en zijn neveneffecten blijven hierdoor immers langer nawerken in het lichaam.

Bijbehorende producten:
Sumatra Gayo Raja 250 gram

Fairtrade Sumatra Gayo Raja is van 100% Arabica koffiebonen

€ 5,35
Bestellen
Decakoffiebonen

Cafeïnevrij van 100% Arabica koffiebonen

€ 7,25
Bestellen