Wat zijn vette koffiebonen?

Elke koffieboon bevat vetten, soms kun je die zien en soms ook niet. Ongebrande, koffiebonen bestaan uit een groot aantal  bestanddelen waaronder lipiden. Lipiden zijn vetachtige stoffen (gemiddeld 16,2% bij arabicabonen en 10% bij robustabonen) die onoplosbaar zijn in water.

Soms zitten deze vetten in de boon en soms zitten ze aan de buitenkant van de koffieboon. In het tweede geval wordt er dan gesproken over transpirerende koffiebonen. Of ook wel "vette" koffiebonen genoemd.

Doffe koffiebonenGlanzende koffieboon

Bij het branden gebeurt er veel met de koffieboon. Hij wordt in volume groter, in gewicht lichter, de kleur verandert, er komen aromastoffen vrij (ongeveer 800), maar qua vet gebeurt er weinig, het percentage verandert minimaal. Koffiebonen zonder lipiden of vetachtige stoffen bestaan niet. Dan blijft er natuurlijk wel de vraag waarom er doffe koffiebonen(vetten zitten in de boon) en glanzende koffiebonen (vetten zitten voor een deel aan de buitenkant van de boon) zijn. Dit heeft te maken met het brandproces. Lees meer over het branden van koffiebonen op koffie branden.

Tijdens het brandproces stijgt de temperatuur richting de 200°C en worden de koffiebonen steeds donkerder van kleur. Wanneer de temperatuur in de buurt van de 200°C komt, komt de 2e crack en dan begint de koffieboon te transpireren. De vetten in de koffieboon komen naar buiten en blijven als zweetdruppels aan de buitenkant zitten. Deze 2e crack willen we in Nederland en België in zijn algemeenheid niet en daarom wordt het brandproces tijdig gestopt.

Niet vanwege de vetten aan de buitenkant, maar omdat een te lang gebrande koffieboon bitterder van smaak wordt. In de landen als Italie willen ze dit wel, daar houden ze van een pittige koffie met een bittere smaak. Daar worden ook veel meer echte espresso's gedronken dan in bijvoorbeeld Nederland en Belgie.

Samenvattend
Alle koffiebonen bestaan voor ongeveer 15% uit vetten. Soms kun je die vetten zien aan de buitenkant van de boon en soms ook niet.

Zijn "vette" koffiebonen slecht voor de koffiemachine?
Een koffiemachine en koffiemolen dient regelmatig te worden onderhouden. Dat geldt voor zowel de "doffe" als voor de "glanzende" koffiebonen. De vettigheid zal dan steeds worden verwijderd en dan valt het vaak reuze mee. Wanneer je "glanzende" koffiebonen gebruikt is het aan te bevelen nog regelmatiger schoon te maken. Dit omdat bij "glanzende" koffiebonen meer "vetten" achterblijven in de machine. Indien er echter vele jaren koffiebonen worden gebruikt en de machine wordt niet regelmatig onderhouden dan zal op een of andere dag de molen en/of de zetgroep vastlopen.

 

Ook interessant?

Bijbehorende producten:
Vierkant voorraadblikje kopen

Inhoud 125 gram

€ 2,60
Bestellen
Irish koffieglas

Irish koffieglas op voet.

€ 4,75
Bestellen