Is er verschil tussen espressobonen en koffiebonen?

Licht gebrande koffiebonenHet korte antwoord op deze vraag is, nee er is geen verschil. Espresso is namelijk een, van oorsprong Italiaanse, manier van het zetten van koffie.

Een espresso koffie is de basis voor vele koffievariaties. Denk hierbij aan een cappuccino of een latte macchiato. Dit zorgt waarschijnlijk voor de verwarring bij een aantal mensen.

Koffie en espresso kunnen van de zelfde koffiebonen worden gezet. Het verschil zit in de manier waarop de koffie wordt gezet. Een espresso heeft een intensere smaak dan de filterkoffie of slow coffee. Dit verklaart ook het verschil in de grote van de kopjes waaruit  een espresso of een gewone koffie wordt gedronken. Een espresso kopje is ongeveer 45 ml, terwijl een gewone koffie ongeveer 180 ml.

Maalgraad van koffie
De maalgraad van de koffie bepaalt mede welke koffie je er het beste mee kunt bereiden.

  • Een espresso vereist fijn gemalen koffie waardoor er een langere extractietijd nodig is om het water door de koffie te laten lopen. Dit geeft de sterke en bittere smaak aan een espresso.
  •  Voor filterkoffie is een grovere maling juist weer goed. De koffie doorlooptijd (extractietijd) is daardoor een stuk korter waardoor er mindersmaakstoffen door het water kunnen worden opgenomen. Hierdoor smaakt filterkoffie minder sterk.

 

Ook interessant?

Bijbehorende producten:
Espresso kop en schotel

Cafe Cult Espresso Kop & Schotel

€ 2,99
Bestellen