16 handige tips voor gebruik van koffiedik

Koffiedik is de drab van gemalen koffie die onder in de beker of de koffiekan overblijft als de koffie is opgedronken of uitgeschonken.

Wellicht stel je jezelf weleens de vraag of er nuttige dingen gedaan kunnen worden met koffiedik. Er zijn verschillende mogelijkheden om koffiedik te gebruiken in en om het huis, zoals bijvoorbeeld insecten uit de keuken houden.

Synoniemen voor koffiedik zijn: koffieprut, koffiedrab, koffiegruis en droesem.

Wij hebben een aantal tips beschreven op deze pagina.


1. Bemesten Planten
Koffieprut bevat stikstof en is daarom een uitstekende natuurlijke meststof voor tuinplanten die een zure grond vereisen, zoals rozen, hortensia's en paddenstoelen. Koffiedrab kan ook helpen bij de groei van bepaalde soorten groenten, zoals wortelen.
Meng voor het planten, het zaad van de wortelen, met wat koffiedik.

2. Bestrijden insecten
Het is moeilijk om alle insecten uit de keuken te houden. Koffiegruis kan daar echt bij helpen. De meeste insecten houden niet van koffie zoals wij. Besprenkel de plekken waar mieren komen met wat koffiedik. Het werkt ook voor slakken, wormen en vlooien. Dus de volgende keer dat je de hond of kat in bad doet meng dan wat koffiegruis in hun shampoo.

3. Oesterzwammen kweken
Je eigen koffiedik omzetten in oesterzwammen? Met de RotterZwam-Growkit kan het! Het enige wat je nodig hebt is de Oesterzwam Growkit, het paddenstoelenbroed en je eigen koffiedik. Je kunt deze growkit bij ons bestellen op de pagina RotterZwam Growkit

Rotterzwam Growkit online bestellen

4. Ontstopper
Koffiedik is een goede en bovenal natuurlijke ontstopper. Maak vanaf nu dus je koffiebak leeg in het toilet of gootsteen wanneer die een onderhoudsbeurt kunnen gebruiken. Spoel de koffiedik vervolgens weg met een ketel kokend water.

5. Houd huisdieren uit de tuin
Als de hond of kat de tuin gebruikt om te plassen, proberen dan eens de tuin met wat koffiedik en sinaasappelschillen te besprenkelen. Katten en honden hebben namelijk een hekel aan de geur van koffie en zullen dan niet meer in de tuin plassen.

Bij sommige tips moet de koffiedik droog zijn. Lees in ons e-book hoe je dat doet.

Bewaar koffiedik niet te lang!
Wij raden je aan om koffiedik niet op te sparen, tenzij je deze droogt. Als je koffiedik te lang in een afgesloten bak bewaart, dan kan deze gaan schimmelen. Dus als je koffiedik gaat hergebruiken doe het dan het liefst direct of bewaar het slechts enkele dagen of droog de koffiedik.

In ons e-book vind je uitgebreide tips over:

 • Bestrijden naaktslakken
 • Scrubben Huid
 • Luchtverfrisser
 • Handen wassen
 • Schoonmaken van voorwerpen
 • Verminderen cellulitis
 • Herstel van lichte krassen op meubilair
 • Schoenen geurvrij maken
 • Haarkleur versterken
 • Zaaien van kleine zaden
 • Schuurmiddel voor aangekoekte pannen
Bijbehorende producten:
Citroen thee geurkaars

Thee geurkaars in beker met deksel

€ 5,03
Bestellen
Kerstmok met hert en sterren blauw

Creme met Hert opdruk en sterren

€ 3,25
Bestellen