Uitleg over THT en TGT datum

Op onze producten zie je vaak een THT datum staan. Wat houdt deze datum nu precies in? Mag je deze producten na deze datum nu wél of niet etent? Er is een verschil tussen een THT (tenminste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot).

Te gebruiken tot (TGT)
Een product wat een TGT datum heeft mag gebruikt worden tot deze datum daarna is de voedselveiligheid in het geding en moet het product weggegooid worden, de uiterste consumptiedatum. Vaak zijn dit producten die in de koelkast bewaard moeten worden.

Tenminste houdbaar tot (THT)
Dit is een datum die op het product staat tot wanneer de garantie van de verkoper strekt. Dat wil dus niet zeggen dat het product niet meer bruikbaar is. Het product is nog prima te gebruiken. Wel kan het zijn dat de kwaliteit van het product afneemt (b.v. smaak, vitaminegehalte). Dus in ons geval voor koffie en thee is dit nog prima te gebruiken.
Let wel op dat het bovenstaande alleen geldt voor producten die niet geopend zijn en die zijn bewaard volgens de instructie op de verpakking. zie koffiebewaren/theebewaren

Voedselverspilling
In de politiek wordt op dit moment veel aandacht gegeven aan voedselverspilling. Doordat mensen producten weggooien waarvan de THT datum is verstreken wordt er veel voedsel verspild. Deze producten zijn van prima kwaliteit. Er is momenteel een lobby bezig om op een aantal producten geen THT datum meer te plaatsen maar een productiedatum. Het gaat hier om producten zoals koffie, thee, cacoa, suiker...

Nieuwe technieken
Er zijn ook al technieken beschikbaar om te kijken of producten nog voedselveilig zijn. Er is een “Pasteur” chip ontwikkeld die kan aantonen of voedsel nog bruikbaar is. Er worden hiervoor nu diverse testen uitgevoerd om deze chip te plaatsen op diverse verpakkingen.


Ook interessant?

 

Bijbehorende producten:
Kop en schotel met Olifant

Kop en schotel met Olifant van keramiek

€ 11,95
Bestellen
Rainforest koffiebonen

De Brasil Fazenda da Lagoa is van 100% Arabica koffiebonen.

€ 4,30
Bestellen