Welke soorten koffiebonen zijn er?

Wereldwijd zijn er bijna honderd verschillende soorten koffiebonen te vinden. Die zijn echter allemaal onder te verdelen in twee hoofdsoorten: “Coffea Arabica” en de "Coffea Canephora" (Robusta). De smaak van de koffieboon wordt bepaalt door de koffieplant waaruit deze voortkomt, maar ook waar deze wordt geplant. Koffiebonen zijn namelijk een natuurproduct en haalt haar karakter uit de grond en natuur waar de koffieplant in staat. Dat sommige koffielanden worden geroemd om hun goede koffie is veelal te danken aan de ideale klimaatomstandigheden die dat land heeft en de vruchtbare grond waarop de koffie wordt verbouwt.

Er zijn twee soorten koffiebonen die bijna iedereen kent. De Arabica en Robusta bonen. Deze twee bonen zijn het bekendst en worden ook het meest gebruikt voor de koffieproductie. Van alle koffiebonen die jaarlijks geproduceerd worden bestaat ongeveer 70% uit Arabica en ongeveer 30% uit Robusta.

Arabica koffiebonen
De Arbica koffiebonen komen oorspronkelijk uit de hooglanden van Ethiopië en is de oudste koffieboon die we kennen. Deze boon groeit op grote hoogte, op bergplateaus of op vulkaanhellingen tot een hoogte van 1000-2000m. De Arabica koffieplant bloeit na het regenzeizoen en na zo'n negen maanden zijn de bessen rijp. In een jaar produceert een normale Arabica koffieplant soms nog niet eens 5 kg bessen wat uiteindelijk resulteert in 1 kg echte koffiebonen. Arabica koffiebonen zijn moeilijker te verbouwen omdat ze gevoeliger zijn voor ziekten, plagen en vorst. Veel van de arabicaoogst wordt 'gewassen', ofwel nat verwerkt.

 

Koffiebonen online kopen


De smaak van de Arabica bonen
De Arbica koffiebonen hebben een kenmerkende smaak. Zo hebben ze een heerlijke verfijnde geur, een zachte, volle smaak en een laag cafeïnegehalte. Ook is de aciditeit (de zuurtegraad) hoger in de Arabica boon. Wat in het geval van koffie juist goed is.

Robusta Koffiebonen
De Robusta koffiebonen komen eveneens oorspronkelijk uit Afrika, maar het meest uit West- en Centraal-Afrika, Zuidoost-Azie en Brazilie. Deze koffieplant groeit van zee-niveau tot een hoogte van 700 meter. De Robusta koffieplanten bloeien nogal onregelmatig. De groei van een bloem tot een rijpe bes duurt 10-11 maanden. De Robusta bonen zijn kleiner en gebochelder dan de Arabica bonen.
De Robusta koffieplant is sterker en minder vatbaar voor ziektes dan de Arabica koffieplant. Daarnaast is het ook zo dat er een grotere oogst mogelijks is met Robusta koffieplanten. Hierdoor is de Robusta koffieplant goedkoper om te produceren dan de Arabica plant. Veel van de robustaoogst wordt 'ongewassen', ofwel droog verwerkt.

De smaak van de Robusta bonen
Ondanks het feit dat Robusta koffiebonen goedkoper zijn, wordt er toch meer Arabica koffiebonen verkocht. Dit heeft voornamelijk met de smaak te maken. Robusta koffiebonen zijn krachtiger en voller van smaak dan Arabica bonen.Ook is het cafeïnegehalte wat hoger. De bonen hebben een bittere smaak en daardoor worden ze eigenlijk alleen in een melange gebruikt en niet als een single origin.

Smaakverschillen tussen Arabica en Robusta koffiebonen

  Arabica Robusta
Smaak Mild, zacht, subtiel, complex,
hogere zuurgraad

Vol, krachtig, pittig, creme,
geeft body en karakter

Cafeïne +/- 1,5% +/- 2 tot 2,5%
Gebruik In een blend of als Single Origin In een blend

 

De koffiebonen kunnen op twee manieren verwerkt worden:

Single Origins
Elke koffieregio heeft zo z’n eigen klimaat en ecologische omstandigheden. In Single Origins proeft u de pure smaak van die éne boon uit die éne regio.

Melanges
Blends van verschillende soorten koffiebonen. In een goede melange komen alle gebruikte bonen optimaal tot hun recht.

 

Gerelateerde artikelen:

 

Bijbehorende producten:
Vierkant voorraadblikje kopen

Inhoud 125 gram

€ 2,60
Bestellen
aeropress micro filter

AeroPress® Micro filters voor je AeroPress® Coffee Maker

€ 7,25
Bestellen