Weetjes over cafeine

Wat is cafeïne?

Wat is cafeineCafeïne is waarschijnlijk de meest besproken ingrediënt in zowel koffie en thee. Het is een stimulerend middel en helpt bij het tijdelijk tegengaan van slaperigheid en het herstellen van alertheid. Zowel koffie en thee bevatten cafeïne. Verrassend is dat de verse bladeren van de theeplant de meeste cafeïne bevat, ongeveer 5 procent ten opzichte van 1 tot 2 procent voor koffiebonen.

Cafeïne is een natuurproduct en komt voor in planten en plantproducten als koffiebonen, cacaobonen en theebladeren.

Wat doet cafeïne?

Cafeïne werkt stimulerend, waardoor je je minder moe voelt. Het verbetert het geheugen, alertheid, concentratie en motivatie. Ook stimuleert cafeïne de aanmaak van adrenaline, dat de hartslag verhoogt en de luchtwegen opent, en dopamine, een hormoon dat maakt dat we ons gelukkig voelen. Dopamine is het stofje dat koffie verslavend maakt en dat ook in cocaïne zit.

Wat als je te veel cafeïne binnenkrijgt?

Dit is natuurlijk per persoon verschillend. Gemiddeld gebruikt de Nederlandse man ca. 600 mg cafeïne per dag, en de Nederlandse vrouw ca. 500 mg. De meeste mensen ondervinden hiervan geen problemen. Mensen die merken dat ze gevoelig zijn voor cafeïne kunnen zich beter beperken tot ca. 400 mg. Vergeet daarbij niet de chocola en cola mee te tellen. Wie meer drinkt kan last krijgen van hartkloppingen, hoofdpijn, rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid en suizende oren. Te veel cafeïne voor het naar bed gaan kan ervoor zorgen dat je niet kunt slapen.

Wat gebeurt er als je stopt met cafeïne?

Het lichaam went aan cafeïne en heeft daardoor steeds meer nodig voor hetzelfde effect. Met als gevolg dat als je stopt met het gebruik van cafeïne, je sneller moe wordt dan voorheen. Andere ontwenningsverschijnselen die op kunnen treden zijn hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, een sloom gevoel, prikkelbaarheid, en zelfs griepsymptomen.

Ineens stoppen of afbouwen?

Zomaar ineens stoppen kan echte afkickverschijnselen opleveren die tot wel twee weken kunnen duren. Experts adviseren dan ook om niet cold turkey te stoppen, maar af te bouwen. Liefst in een niet al te drukke periode, zodat je toe kunt geven aan het gevoel van vermoeidheid.

 

Ook interessant?

 

Bijbehorende producten:
Kop en schotel met Olifant

Kop en schotel met Olifant van keramiek

€ 11,95
Bestellen
Espresso kop en schotel

Cafe Cult Espresso Kop & Schotel

€ 2,99
Bestellen