De ontwikkeling van koffie in de tijd gezien

Ontwikkeling van koffie in de tijdAls we naar de ontwikkelingen op het gebied van koffie kijken, kun je 5 belangrijke ontwikkelingen in de tijd zien. In de negentiende eeuw werd koffie betaalbaar voor iedereen en midden twintigste eeuw werd het drinken ervan steeds meer een sociale activiteit buitenshuis. Eind vorige eeuw kwam de specialty coffee op: de focus kwam toen te liggen op het ambacht, de herkomst van de koffiebonen en de smaak.

De vierde ontwikkeling was de revolutie van de koffiemachines begin deze eeuw. Steeds betere koffiemachines zorgen bijvoorbeeld voor de juiste watertemperatuur, perfect melkschuim of constante kwaliteit. Inmiddels is de vijfde ontwikkeling in aantocht: hierbij verschuift de focus steeds meer naar duurzaamheid.

Specialty coffee
De populariteit van specialty coffees is vooral te danken aan de opkomst van kleine koffiebars en -branders. De kleine koffiebars en -branders hebben ervoor gezorgd dat koffiedrinkers niet altijd meer koffie uit cupjes wil drinken.

Achter de bar in Nederland schenken barista's handmatig filterkoffie op. Met veel theater voorzien ze cappuccino’s en flat whites vervolgens van latte art. Sinds koffiedrinkers hebben geproefd van dit soort specialty coffees, willen ze die overal kunnen bestellen.

Ontwikkeling van koffiemachines
Dankzij de opkomst van nieuwe koffiemachines, is het makkelijker geworden om ook thuis specialty coffees te maken. De smaak van koffie reageert op zaken als warmte en vochtigheid. Daarom zijn betrouwbare en constante machines heel belangrijk. Zij zorgen ervoor dat er altijd een goede kop koffie uit komt, ongeacht de omstandigheden en wie de machine bedient.

In de toekomst focus op duurzaamheid
Koffie kan gezien worden als een ingrediënt, niet alleen als een drankje. Zie bijvoorbeeld onze recepten over koken met koffie. Alles van de koffieboon kan worden gebruikt. De schil van de koffiebes worden normaal als afval beschouwd en in een vroegtijdig stadium van de koffieproductie weggegooid. Deze schillen kunnen ook tot meel gemalen worden en gebruikt worden in brood en ander voedsel. Het kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden
als suikervervanger.
Op het koffiedik kun je oesterzwammen kweken. Dat kan bijvoorbeeld met de RotterZwam growkit. Deze kun je dan weer verwerken in bitterballen waarbij je koffiemayonaise serveert.
Het restafval kun je dan vervolgens composteren in de tuin.

 

Ook interessant?

 

 

 

Bijbehorende producten:
kaneel geurkaarsje

Kaneel geurkaarsje in glazen potje 

€ 3,50
Bestellen
Deukbeker large porselein

Porseleinen deukbeker maat L - 120 ml

€ 9,95
Bestellen