De koffiemolen

Een koffiemolen is een huishoudelijk apparaat, waarin koffiebonen kunnen worden gemalen. Het malen van koffiebonen is een Europese uitvinding. In de zeventiende eeuw werden de koffiebonen thuis geroosterd en daarna gestampt in een vijzel. Twee of drie pond koffiebonen werden in een aarden pan op het vuur gezet en net zolang geroerd tot Geschiedenis over ontstaan van de koffiemolenze een gelijkmatige, kastnajebruine kleur kregen. Na het branden werd de koffie in een vijzel fijngestampt. Dit was een tijdrovend en zwaar werk. Het maalsel was bovendien grof en had daardoor weinig aroma.

De eerste koffiemolens werden schootkoffiemolens genoemd omdat ze tussen de dijen werden geklemd bij het gebruik. De eerste koffiemolens werden, rond 1709, vervaardigd uit 'Stiermarks staal', wat uit de Duitse plaats Neurenberg kwam. De bekendste eerste Nederlandse koffiemolens waren van het merk PeDe. Na 1900 kwam de wandkoffiemolen op de markt en in 1960 was er de eerste elektrische koffiemolen.

Schootkoffiemolen
De schootkoffiemolen heeft aan de bovenkant een slinger om te malen en aan de onderkant een schuiflade waarin de gemalen koffie werd opgevangen. Het malen van koffie met een schootkoffiemolen heeft een vrij eenvoudige werking. Het systeem is nagemaakt op voorbeeld van windmolens  die gebruikt worden voor het malen van graan. De wieken die draaien door de wind, zetten de maalsteen in beweging waardoor graan geplet wordt tussen twee stenen. Bij de koffiemolen wordt de beweging van de schijf op gang gebracht door aan de hendel te draaien, waarbij de gemalen koffie onderaan in een la terecht komt.

Wandkoffiemolen
De wandkoffiemolen was eigenlijk een simpel concept. Er werd een aardewerk romp, met daaronder een metalen maalhuis en glazen opvangbakje bevestigt op een plankje welke aan de muur werd opgehangen. In de aardewerk romp kon je een pond koffiebonen doen.

Elektrische koffiemolen
In 1960 kwam de eerste elektrische koffiemolen op de markt en verdwenen de schoot- en wandkoffiemolens uit de keuken.
De elektrische koffiemolens zijn niet echt lang en massaal gebruikt. In de tweede helft van de jaren zestig schakelde men namelijk massaal over op het kopen van voorgemalen koffie.

Tegenwoordig zie je weer een kanteling ontstaan. Steeds meer mensen kiezen weer voor het malen van hun eigen koffie.
Op die manier kun je zelf verschillende soorten koffiebonen mengen en de grofheid van het malen bepalen.

 

Gerelateerde artikelen:

 

Bijbehorende producten:
Porlex sesamzaad kruidenmolen instelbare maalgraad

PKeramische instelbare maalschijven

€ 14,99
Bestellen
Elegante espresso lepel Motta

Elegante Espresso lepel van Motta afgewerkt in gepolijst RVS

€ 2,15
Bestellen