Tentoonstelling over koffie in Noordelijk Scheepvaartmuseum

17 juli 2017

GRONINGEN – In het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen is zaterdag 8 juli de tentoonstelling ‘Koffie, vers(ch) gebrand! Drie eeuwen koffiebranderijen in Noord-Nederland’ geopend.

Lokale, ambachtelijk geproduceerde, producten en vers gebrande koffiebonen lijken een nieuwe trend. Toch is dit voor vers gebrande koffiebonen niet helemaal correct. Wie de geschiedenis van koffie onderzoekt, ziet dat koffie een heel verleden heeft.

Noordelijk ScheepvaartmuseumGroningen telde van oudsher al veel kleine koffiebranderijen. Carin van de Wal, conservator van Het Behouden Blik, ontdekte dat Groningen eeuwen geleden al een koffiestad was. Ze deed zes jaar onderzoek en vond maar liefst 33 kleine branderijen in Groningen en Friesland. De resultaten van haar onderzoek worden getoond in de tentoonstelling in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen : ‘Koffie, vers(ch) gebrand! Drie eeuwen koffiebranderijen in Noord-Nederland’.

Wat is er te zien?
Noordelijke koffiebranderijen brandden rond 1900 maar liefst een miljoen kilo koffiebonen. De tentoonstelling draait echter niet alleen om het branden van de koffie. Bezoekers ontdekken ook hoe ‘het zwarte goud’ in het Noorden aan de man werd gebracht.
Voormalige werknemers en afnemers deelden hun verhalen en er zijn veel verschillende koffieblikken, spaarzegels en reclameslogans te zien. Ook het zeldzame Niemeijerspel is te bewonderen, evenals de jurken uit de beroemde Tiktak Shows.
En bij velen ligt de enorme kraantjespot van Woldring in de Herestraat nog vers in de herinnering; deze historische blikvanger is één van de topstukken in deze tentoonstelling.

De tentoonstelling loopt tot en met 12 november 2017

Zie voor de openingstijden de website van Noordelijk Scheepvaartmuseum

Bijbehorende producten:
Melkkan RVS Motta

Melkkan RVS Motta Europe. Verschillende maten.

€ 25,95
Bestellen
Deukbeker Small keramiek

Rob Brandt deukbeker small

€ 7,95
Bestellen