Minder koffie drinken tijdens zwangerschap

Volgens een rapport in opdracht van de Britse Food Standards Agency (gepubliceerd in het British Medical Journal, 3 november 2008) wordt zwangere vrouwen afgeraden om meer dan twee koppen koffie per dag te drinken om het risico op een te laag geboortegewicht te verminderen. 

De maximale caffeine-inname zou lager dan 200 mg per dag moeten liggen. Ook andere producten die caffeine bevatten (zoals chocolade, thee, cola, enz. ) moeten daarbij meegeteld worden. De studie onderzocht in totaal 2600 zwangere vrouwen tussen 18 en 45 jaar oud. Het gemiddelde caffeineverbruik bedroeg 160 mg, hoofdzakelijk afkomstig van thee.

Bij 13% van de deelnemende vrouwen was er sprake van een baby met een te laag geboortegewicht (foetale groeivertraging). Bij vrouwen die tussen 200-300 mg caffeine per dag gebruikten, bedroeg die percentage 17%, en 18% bij vrouwen die meer dan 300 mg caffeine verbruikten. Bij vrouwen die minder dan 100 mg caffeine gebruikten, had slechts 11% een baby met een te laag geboortegewicht. De baby's van vrouwen die meer dan 200 mg caeffeine per dag gebruikten wogen gemiddeld 60-70 g minder dan de baby's van vrouwen die minder dan 100 mg caffeine gebruikten. Vrouwen die voor hun zwangeschap meer dan 300 mg caffeine gebruikten, maar dit verbruik verminderden tot minder dan 50 mg per dag tijdens hun zwangerschap, hadden zwaardere baby's dan de vrouwen die meer dan 300 mg bleven gebruiken tijdens hun zwangerschap. 

Ten gevolge van dit rapport heeft de Food Standards Agency de aanbeveling van dagelijkse caffeineconsumptie tijdens de zwangerschap verlaagd van maximaal 300 mg naar maximaal 200 mg.

Bron: Gezondheid.be

Bijbehorende producten:
Cappuccino tas en schotel keramiek, Time for Coffee

Licht grijs met opdruk Time for Coffee

€ 3,25
Bestellen
Deukbeker large porselein

Porseleinen deukbeker maat L - 120 ml

€ 9,95
Bestellen