Koffiedik als biobrandstof voor Londense bussen

Londense dubbeldekker busEen aantal van de bekende rode Londense dubbeldekker bussen rijden vanaf maandag 20-11-2017 op biobrandstof die deels is gemaakt van koffiedik.

Het is een initiatief van Shell en Bio-bean. Bio-bean is een Britse start-up, waarvan de oprichter met zijn ideeën om koffiedik om te vormen tot brandstof de Shell LiveWIRE’s Innovation Award won in 2013 en het Mayor’s Entrepreneur Programme in 2012.

De brandstof voor de bussen bestaat voor tachtig procent uit diesel, de overige twintig procent is een mix van biobrandstof en een vloeistof die wordt gewonnen uit koffiedik. Dat is het bezinksel dat in de filter overblijft na het zetten van koffie. De bussen hoeven hiervoor niet te worden aangepast. De CO2-uitstoot, van de bussen, zou nu met 10 tot 15 procent kunnen dalen, en dat zonder dat de motor hoeft te worden aangepast, of zonder dat het verbruik stijgt.

Inwoners van Londen drinken gemiddeld 2,3 koppen koffie per dag, hetgeen goed is voor ruim 200.000 ton afval per jaar. Bio-bean haalt een deel van het koffiedik op bij de grote koffieketens en fabrieken. Vervolgens wordt de koffiedrab gedroogd en verwerkt, waarna de koffie-olie eruit gehaald kan worden. Een brandstof partner van Bio-bean verwerkt deze olie in een biobrandstof. In eerste instantie gaat het om 6.000 liter.

"In plaats van het koffiedik naar het stort te voeren, waar er tijdens het vergaan methaan en CO2 vrijkomt, verzamelen we het, recycleren het en vormen het om tot brandstof", aldus Arthur Kay, de oprichter van bio-bean. Hij werkt al vier jaar aan het product, met financiële en technische steun van de Brits-Nederlandse groep Shell.

Kay kwam op het idee toen hij nog student architectuur was en een koffiezaak ontwierp. Hij deed mee aan een innovatiewedstrijd van Shell. Sindsdien doet hij samen met een team onderzoek. De afgelopen drie jaar hebben ze al proefgedraaid met drie dubbeldekkers.

 

Ook interessant?

 

Bijbehorende producten:
Latte Art Stensils

16 Cappuccino/Latte Art stencils in een handing rond blikje.

€ 8,95
Bestellen
Kerstmok met hert en sterren blauw

Creme met Hert opdruk en sterren

€ 3,25
Bestellen