koffie vermindert risico op terugkeer van borstkanker

Koffie vermindert bij vrouwen, die behandeld worden met tamoxifen, het risico dat de borstkanker terugkomt. Effect van koffie op terugkeer borstkanker
Dat blijkt uit een onderzoek van onder andere de Zweedse Lund Universiteit en de University of Bristol.

Eerdere onderzoeken wezen er al op dat je dieet, waaronder het drinken van koffie, de ontwikkeling van borstkanker kan beïnvloeden. In deze studie keken de onderzoekers zowel naar proefpersonen als naar borstkankercellen in het laboratorium.

Twee kopjes
Zo verzamelden ze gegevens over 1090 vrouwen met borstkanker. Hieruit bleek dat patiënten die elke dag minstens twee koppen koffie dronken kleinere tumoren hadden. Bovendien hadden zij minder hormoongevoelige tumoren. 500 patiënten werden behandeld met het medicijn tamoxifen. Bij degenen die dagelijks zeker twee kopjes koffie dronken bleken tumoren minder vaak terug te komen.

Voor het celonderzoek bestudeerden de wetenschappers wat er gebeurde als ze cafeïne en koffiezuur – twee stoffen die in koffie zitten – toevoegden aan borstkankercellen. De cellen bleken, in combinatie met tamoxifen, minder snel te gaan delen en eerder te sterven.

Effect op kankercellen
“Dit toont aan dat deze stoffen effect hebben op de borstkankercellen en signaalroutes dwarsbomen die de kankercellen nodig hebben om te kunnen groeien”, aldus de onderzoekers.
Hoewel ze zowel bij patiënten als op celniveau hebben laten zien dat koffie het effect van een behandeling met tamoxifen versterkt, benadrukken ze het belang van het gebruiken van voorgeschreven medicatie. Houd je daarnaast toevallig van koffie, dan is dat mooi meegenomen. 
“Twee koppen per dag kan al voldoende zijn om het verschil te maken”.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in Clinical Cancer Research.

 

Bron: Gezondheidsnet

Bijbehorende producten:
Rainforest ongebrande mexica santa rita koffiebonen

Delicate (groene) koffiebonen met een milde en iets zoete smaak.&#...

€ 13,65
€ 12,65
Bestellen
Decakoffiebonen

Cafeïnevrij van 100% Arabica koffiebonen

€ 7,25
Bestellen