Koffie verkleint het risico op leverkanker

Drie of meer alcoholische dranken per dag kan leverkanker veroorzaken.

Er is echter een meevaller voor de koffieliefhebbers. Wie vaak koffie drinkt verbetert niet alleen zijn concentratievermogen, de warme drank helpt ook het risico op leverkanker te verkleinen. Dat blijkt uit een analyserende studie van het Britse World Cancer Research Fund.

Recente studies toonden al aan dat koffie onder andere kan beschermen tegen hartziekten, Parkinson, Alzheimer, diabetes en borst- en prostaatkanker.
Na een nieuw onderzoek van het World Cancer Research Fund kan er nog een ziekte aan de lijst toegevoegd worden: leverkanker. Globaal gezien is leverkanker de op één na dodelijkste kanker. Een belangrijke factor die de ziekte kan veroorzaken, is overmatig alcoholgebruik.

Elke kop koffie die u per dag drinkt, zou het risico op leverkanker met 14 procent verminderen

Volgens de nieuwe studie, die gepubliceerd werd in het WCRF Liver Cancer Report, stijgt het risico op leverkanker aanzienlijk indien u drie of meer alcoholische drankjes per dag drinkt. Maar regelmatige koffieconsumptie kan het risico weer doen dalen.

Koffie zou de schade helpen verminderen die door het overmatige alcoholgebruik wordt veroorzaakt. De cijfers zijn indrukwekkend: de onderzoekers stelden vast dat elke kop koffie per dag het risico op leverkanker met 14 procent vermindert.

Deze conclusies zijn gebaseerd op 34 verschillende onderzoeken waaraan 8,2 miljoen - 24.500 leverkankerpatiënten - meewerkten en toegevoegd aan het Continuous Update Project (CUP) 2015. Dat volgt en analyseert onderzoek naar kankerpreventie en trekt conclusies over hoe leefstijlfactoren
zoals gewicht, voeding en lichamelijke activiteit het risico op het ontwikkelen van de ziekte kan verminderen.

Over de oorzaak van het beschermende effect bestaat geen duidelijkheid. De onderzoekers vermoeden dat het te maken heeft met de ontstekingsremmende werking van koffie. "Zowel koffie als koffie-extracten bleken de activiteit te verminderen van de genen die betrokken zin bij ontstekingen, en het effect blijkt het meest uitgesproken in de lever", besluit het rapport.

Bijbehorende producten:
Product 1

Espressopot Bialetti Venus voor 4 kopjes espresso

€ 33,50
Bestellen
Espresso kop en schotel

Cafe Cult Espresso Kop & Schotel

€ 2,99
Bestellen