10 weetjes over koffie op een rijtje

Wat bevat de meeste aroma's: wijn of koffie?
Koffie bevat meer aroma's dan wijn. Koffiebonen hebben maar liefst 800 smaakkenmerken die door onze zintuigen kunnen worden waargenomen. Wijn heeft er ter vergelijking maar 400. Specifieke melanges zorgen ervoor dat bepaalde aroma's de overhand krijgen bijvoorbeeld het aroma van cederhout, verse amandelen en bloemen. Het vinden van jouw favoriete koffie kan je vergelijken met het proeven van wijn.

Welke kleur hebben koffiebonen?
Koffiebonen hebben een groene kleur. Tijdens het brandingsproces worden ze donkerder. Wist je trouwens dat koffiebonen eigenlijk geen bonen, maar pitten zijn? Ze zijn het hart van de koffiebes. Deze bessen hebben eerst een groene kleur. Naarmate ze rijper worden, verkleuren ze geel en dan rood.

Waar komen de termen "espresso" en "lungo" vandaan?
Espresso stamt af van het Latijnse woord voor 'uitpersen'. Het is een kleine kop koffie die onder hoge druk is bereid. De koffie is zeer aromatisch, krachtig en kruidig. Een 'Lungo' daarentegen - het Italiaanse woord voor 'lang' - wordt op een specifieke manier gemalen voor een perfecte koffie met meer dan twee keer zo veel water. Een lungo is ideaal voor iemand die langer van zijn of haar koffie wil genieten.

Hoeveel soorten koffiebonen zijn er?
Hoewel er meer dan 50 soorten koffiebonen bestaan, worden er slechts 2 – Arabica en Robusta – gebruikt in commerciële koffieproducten. Arabica is het populairst. 70% van de mensen verkiezen Arabica boven Robusta.

Robusta groeit in lager gelegen gebieden en staat bekend om zijn stevige smaak. Deze koffieboon bevat meer cafeïne dan de Arabica-variant. De duurdere Arabica-bonen zijn van nature meer aromatisch en groeien op hoogte - vaak in Latijns- Amerika. De Robusta groeit voornamelijk in Afrika en Indonesië. Het kwaliteitsverschil is niet afhankelijk van het soort bonen, maar wel van de oorsprong en het verwerkingsproces.

Espresso is geen specifieke koffieboon
Espresso is geen type koffieboon, gemalen koffie of blend, maar een manier om koffie te bereiden, namelijk heet water onder hoge druk door fijngemalen koffie 'persen'.

Wanneer drink je het best een glas water bij een espresso?
Je drinkt het best een glas water vóór je van je favoriete espresso drinkt. Water reinigt je smaakpapillen, waardoor je de aroma's beter proeft.

Hoe lang duurt het voordat koffie uitgewerkt is in je lichaam?
Gemiddeld doet koffie er drie uur over vooraleer het uitgewerkt is. Je laatste kopje koffie kun je dan ook het beste drinken 4 uur voordat je naar bed gaat.

In welk land wonen de grootste koffiedrinkers? Nederland, Brazilië of Finland?
Absolute koploper is Finland waar gemiddeld 1310 kopjes koffie per jaar worden gedronken, meer dan drieënhalf per dag. Nederland staat op een derde plaats met 1004 kopje koffie per jaar. Brazilië, de grootste koffieproducent, staat niet in de top 10 van koffiedrinkende landen.

Uit welk land is de eerste koffie afkomstig? Ethiopië, Brazilië of Indonesië?
De eerste koffie werd 1500 jaar geleden, door de geitenhoeder Kaldi, in het bergland van Ethiopië ontdekt. Hij zag zijn geiten dansen en springen nadat ze koffiebessen hadden gegeten. Monniken uit een naburig klooster maakten een drank van de bessen en ontdekten zo de opwekkende werking van koffie.

Hoeveel kopjes worden er over de hele wereld per jaar gedronken?
Jaarlijks drinken we samen ongeveer 900 miljard kopjes koffie. Dat is 2,5 miljard kopjes per dag of 29.000 kopjes per seconde!

 

Ook interessant?

 

Bijbehorende producten:
Nature Decaf blend 250 gram

Natuurlijke Decaf van 100% Arabica koffiebonen

€ 5,50
Bestellen
Kerstmok in kadoverpakking met plushe beertje

Mok en plushe beertje in geschenkverpakking

€ 11,50
Bestellen