Koffie en stress

"Koffie" is naast "Goedemorgen" de meest gehoorde kreet aan het begin van een drukke dag. Maar hoe verstandig is het om koffie te drinken op het werk? Britse onderzoekers hebben de effecten van cafeïne op stress in verschillende werksituaties gemeten. Over het algemeen blijkt een kopje koffie meer symptomen van stress (bijvoorbeeld verhoogde hartslag, verhit hoofd) te geven, hoewel dat niet altijd betekent dat werknemers zich ook gestrest voelen. 
Koffie en stress

Opvallend is dat de mannen in het onderzoek veel sterker reageerden op koffie dan de vrouwen. Bij vrouwen heeft koffie zelfs vaak een positieve invloed. Over het waarom van de gevonden verschillen is nog weinig bekend. Kijk in onderstaande tabel welke gevolgen koffie voor u kan hebben in verschillende situaties.

Effecten voor mannen

Als u een presentatie moet geven: na een kopje koffie maakt u een minder ontspannen indruk. U heeft meer stress-symptomen, zoals een verhoogde hartslag en u voelt zich ook gestrest.
Als u in een team werkt: koffie heeft in deze situatie voor- en nadelen. In een team werkt cafeïne stressreducerend. Maar let op: zonder koffie leidt het werken in teamverband tot betere prestaties; met koffie blijkt dat voordeel weg te vallen. U bent bovendien minder positief over uw teamgenoten.
Als u zelfstandig werkt: koffie geeft meer stress-symptomen, zoals een verhoogde hartslag en meer stressgevoelens.


Effecten voor vrouwen
Als u een presentatie moet geven: cafeïne maakt dat u relaxed overkomt op uw publiek. Hoewel u misschien wel zweethanden of andere stress-symptomen krijgt, voelt u zich vrij ontspannen.
Als u in een team werkt: koffie heeft voor- en nadelen in deze situatie. Het geeft u minder stress en onzekerheid over uw kunnen, maar helaas presteert het team minder door cafeïne.
Als u alleen werkt: hoewel u misschien wel zweethanden of andere stress-symptomen krijgt, voelt u zich vrij ontspannen als u koffie heeft gedronken.

Onderzoek van de Economic & Social Research Council (ESRC), februari 2004,

Bron: loopbaan.nl

Bijbehorende producten:
Cupcakes

Iedereen houdt van cupcakes

€ 8,50
Bestellen
Cappuccino tas en schotel keramiek, Time for Coffee

Licht grijs met opdruk Time for Coffee

€ 3,25
Bestellen