Heeft koffie invloed op cholesterolgehalte?

Wanneer je cholesterolgehalte te hoog is, zal er vaak gevraagd worden of je koffie drinkt. En wanneer dat zo is dat je direct moet stoppen met het drinken van koffie. Helaas zijn onderzoekers het niet met elkaar eens over het effect van koffie drinken op het cholesterolgehalte. De een zegt dat het een groot probleem is en
Koffie en cholesterolgehalte en de ander zegt dat alle ophef overdreven is.

Welke stoffen in koffie kunnen invloed hebben op cholesterolgehalte?
Koffiebonen bevatten een kleine hoeveelheid plantaardige vetten (cafestol en kahweol) die in beperkte mate het cholesterolgehalte kunnen verhogen. Deze stoffen komen van nature in het vet van koffiebonen voor. Koffie bevat zelf geen cholesterol. Deze stoffen verstoren mogelijk de galwerking, waardoor minder galzuur wordt afgescheiden en minder cholesterol door de lever verwerkt kan worden, waardoor uiteindelijk meer cholesterol in het bloed terecht komt. Cafestol is de sterkste cholesterolverhogende stof die in ons voedsel voorkomt. Het effect is echter beperkt en in feite alleen relevant voor mensen die reeds last hebben van een verhoogd cholestorolgehalte.
Het effect hangt met name af van de manier waarop de koffie wordt gezet en voor een deel van het type koffie dat wordt gebruikt.

Invloed is afhankelijk van de gebruikte zetmethode
Alleen bij bepaalde koffie zetmethodes komen de stoffen cafestol en kahweol ook daadwerkelijk in de koffie terecht. Kookkoffie, Turkse koffie en koffie gezet met een cafetiere bevatten relatief veel cholesterolverhogende stoffen (3-4 mg cafestol per kop).
Filterkoffie, vriesdroogkoffie, koffieconcentraten en koffie van koffiepads bevatten deze stoffen in te geringe mate om het cholesterolgehalte te verhogen (< 0,5 mg/kop). Bij filterkoffie, gezet met een papieren filter, blijven cafestol en kahweol grotendeels in het filter achter, en is er dus geen of nauwelijks effect op het cholesterolgehalte.
Espresso koffie behoort tot de middengroep (1-1,5 mg cafestol per kop). Bij espresso koffie wordt de koffie weliswaar niet gefilterd, maar doordat het water door de koffie wordt geperst en slechts korte tijd in aanraking komt met de koffie, wordt minder cafestol meegenomen in de koffie.

Wel is het zo dat bij veelvuldig koffie drinken de stijging van het cholesterolgehalte kleiner is, dit kan duiden op gedeeltelijke aanpassing van het lichaam. Het cholesterolverhogend effect is ook tijdelijk: na het stoppen van koffie drinken normaliseert het cholesterolgehalte zich na verloop van tijd.

Het heeft geen zin om over te schakelen op caffeïnevrije koffie omdat de caffeïne geen enkel effect heeft op het cholesterolgehalte.

Wil of moet je rekening houden met je cholesterolgehalte is het dus aan te raden om gefilterde koffie te drinken.

Gerelateerde artikelen:

 

 

 

 

Bijbehorende producten:
spuitmond voor mosa slagroomspuit

Spuitmond Mosa slagroomspuit

€ 4,95
Bestellen
Tea Party Boek

Heerlijke recepten voor een authentieke afternoon tea of high tea

€ 12,50
Bestellen