Heeft koffie effect op je bloeddruk

Een groot deel van de mensen drinkt regelmatig een kopje koffie en vragen zich wel eens af of koffie drinken invloed heeft op hun bloeddruk. Er zijn koffiedrinkers die denken dat je koffie beter kan mijden als je een hoge bloeddruk hebt. Maar wat is eigenlijk het effect op je bloeddruk als je koffie drinkt?

Effect van koffie op bloeddruk
Wanneer je voor het eerst een kopje koffie drinkt dan stijgt je bloeddruk door de cafeïne. Cafeïne is een stof die ervoor zorgt dat we ons opgewekt en wakker gaan voelen. Dit stofje ontstaat bij het branden van de koffiebonen. De eerste keer dat we cafeïne binnen krijgen, reageert ons lichtaam daar sterk op. Voor een korte tijd schiet de bloeddruk iets omhoog, echter niet veel hoger dan normaal. Al snel wordt de hoge bloeddruk door ons lichaam opgevangen en herstelt deze weer naar de normale waarde. Er is dus zeker een effect op je bloeddruk door het drinken van koffie. Dit effect is echter beperkt en hoeft niet te betekenen dat je minder koffie mag drinken bij een hoge bloeddruk.

Het effect op de bloeddruk van koffie drinken gebeurd vooral bij koffiedrinkers die niet vaak koffie drinken. Het is dus juist belangrijk om regelmatig koffie te drinken om dit effect te verkleinen. Door 2 à 5 kopjes koffie per dag te drinken merk je al snel dat de hoge bloeddruk reactie verdwijnt. Je voorkomt zo een schrik reactie van het lichaam omdat het lichaam gewend is aan cafeïne. Artsen adviseren patiënten met een hoge bloeddruk wel om niet teveel koffie te drinken. Wanneer je meer dan 5 kopjes koffie per dag drinkt, dan krijg je wel last van een hogere bloeddruk. Beperk het dus altijd tot maximaal 5 kopjes koffie per dag om je bloeddruk op niveau te houden.

Een Amerikaans onderzoek dat zes studies bundelde en in totaal 170.000 mensen bestudeerde, volgde de deelnemers 33 jaar. Slechts 20 procent van hen ontwikkelde een hoge bloeddruk, maar de kans hierop was niet hoger bij degenen die dagelijks meer dan vijf kopjes koffie dronken en degenen die cafeïne mijden. Dat bewijst volgens de onderzoekers dat dit je bloeddruk niet verhoogt. Mensen die tussen één en drie kopjes opnamen hadden zelfs een beetje meer risico dan de anderen, een resultaat dat de onderzoekers niet meteen konden verklaren.

Conclusie
Koffie kan bij sommige mensen aanleiding geven tot een tijdelijke verhoging van de bloeddruk, maar dit effect is bij mensen met een normale bloeddruk van voorbijgaande aard. Koffie verhoogt dus niet het risico op een verhoogde bloeddruk (hypertensie). Het is evenmin aangetoond dat (matig) koffiegebruik schadelijk zou zijn voor mensen met een verhoogde bloeddruk.

Advies
Wil je er toch zeker van zijn dat je bloeddruk op niveau blijft door het drinken van koffie? Kies dan voor koffie zonder cafeïne, je merkt dan niets van het effect van de koffie.Dat is natuurlijk het beste voor je bloeddruk. Vooral als je al een hoge bloeddruk hebt. Als je geen hoge bloeddruk hebt, dan kan je gewoon koffie met cafeïne blijven drinken.

 

Ook interessant?

 

 

Bijbehorende producten:
Latte Art Stensils

16 Cappuccino/Latte Art stencils in een handing rond blikje.

€ 8,95
Bestellen
Citroen thee geurkaars

Thee geurkaars in beker met deksel

€ 5,03
Bestellen