Impact klimaatverandering op koffie oogst

KoffieplantUit een onderzoek van het Australische Climate Institute blijkt dat als de klimaatverandering niet wordt gestopt, er tegen 2050 de helft minder koffie beschikbaar zal zijn.

Het effect van de klimaatverandering is nu al in verschillende koffieproducerende landen te merken. Hogere temperaturen en meer regen zorgen voor meer plagen en ziektes, die de oogst en kwaliteit negatief beinvloeden.

Volgens het rapport A Brewing Storm, wordt de impact in de komende jaren nog veel hoger. Tegen 2050 zal de landbouwgrond die nog geschikt is voor de productie van koffie met de helft verminderen, met alle gevolgen van dien voor de oogst, de prijs en de kwaliteit.


Ziektes, droogte, milieuschade

Koffieplanten groeien niet overal ter wereld. Het zijn gevoelige planten die enkel gedijen in de "Koffiegordel" die zich over 70 landen langs de evenaar uitstrekt van Latijns-Amerika, Centraal-Afrika tot Zuidoost-Azië en dan nog wel op een bepaalde hoogte.

De afgelopen jaren heeft de klimaatverandering al gezorgt voor veel schade. In Brazilië, Centraal-Amerika, Mexico en Colombia is de productie de afgelopen jaren al fors gedaald door droogte en ziektes zoals bladerroest die de planten aantast. Ook in Vietnam, Tanzania en Ethiopië leiden warmere temperaturen tot meer droogte, schrale planten met mindere opbrengst.

Deze problemen gaan de komende decennia nog toenemen. De landen die het meest bedreigd worden, zijn ook diegenen die het meest afhankelijk zijn
van de koffie-export. Dit zijn onder andere Honduras, Nicaragua, Guatemala, Burundi en Vietnam.

Sociaal drama in arme gebieden

De consument zal in de toekomst wellicht flink meer moeten betalen voor een koffie die veel van zijn smaak en aroma verloren zal hebben. Dat is echter niets vergeleken met de sociaal impact die in armere koffieproducerende landen zal worden aangericht.

De afgelopen jaren hebben in Latijns-Amerika al 350.000 mensen hun baan verloren in de koffieplantages. De meeste van deze koffieboeren en -handelaren zijn kleine zelfstandigen en die weinig of niet zijn georganiseerd. Het gaat dan met name om Oost-Afrika waar de opwarming wellicht het hardst zal toeslaan.


Ook interessant?

 

 

Bijbehorende producten:
mosa flavorwhip

Slagroomspuit Mosa Flavorwhip 0,5L met kunststof kop

€ 24,95
Bestellen
Java Mocha nature blend 250 gram

Natuurlijke Java Mocha Nature Blend koffiebonen

€ 4,80
Bestellen