Jetlag en cafeine

Vlieg je wel eens naar de andere kant van de wereld en heb je dan wel eens last van een Jetlag?

JetlagWanneer je last hebt van een Jetlag is het wellicht een goed idee om een kopje koffie te drinken. Dit concludeerden Leidse onderzoekers in de European Journal of Neuroscience. Zij onderzochten de effecten van cafeïne op vermoeide muizen en toonde voor het eerst aan dat cafeïne de biologische klok, van de muizen, gevoeliger maakt voor licht. Dit zou eventueel ook kunnen werken bij mensen

Ons dag- en nachtritme is afhankelijk van de biologische klok. Dit is een gebied in de hersenen van ongeveer twintigduizend neuronen en deze wordt normaal gesproken geactiveerd door licht. Wanneer je een slaaptekort hebt is de biologische klok veel minder gevoelig voor licht door ophoping van de slaperig makende stof adenosine, tijdens het wakker worden.

Het lijkt erop dat cafeïne het effect van adenosine tegen gaat. Muizen met een slaaptekort bleken in het onderzoek namelijk na toediening van cafeïne toch een actieve biologische klok te hebben onder invloed van licht.

“Dit zou kunnen betekenen dat een jetlag sneller over gaat als je een kopje koffie drinkt”, zegt Hester van Diepen, een van de onderzoekers. Of het ook werkelijk bij mensen werkt, is de vraag: “Muizen zijn wel nachtdieren. Toch lijkt hun biologische klok wel veel op die van de onze, dus het zou kunnen dat het hetzelfde werkt.” Het neuronale effect van cafeïne is volgens Winni Hofman, universitair docent slaap en slaapstoornissen aan de UvA, heel interessant, omdat dit nog niet eerder is aangetoond.

 

Ook interessant?

 

Bijbehorende producten:
Deukbeker porselein XXL

Porseleinen deukbeker maat XXL - 250 ml

€ 13,25
Bestellen
cappuccino kop en schotel

Aardewerk cappuccino kop & schotel 3 stuks

€ 8,95
Bestellen