Is Jamaican Blue Mountain koffie de beste koffie ter wereld?

Bijna iedereen die gehoord heeft van Jamaica Blue Mountain weet dat deze de duurste koffie van de wereld is, maar Jamaican Blue Mountain koffieniet iedereen weet waarom.

Inleiding
Wanneer een artikel, of het nu gaat om een Rolls-Royce of een Stradivarius-viool, de reputatie opbouwt “het beste ter wereld” te zijn, gaat die reputatie een eigen leven leiden en ontstaat er een soort mythe. Blue mountain is ongetwijfeld een van de beste soorten koffie die u kunt krijgen. De prijs is echter niet geheel in overeenstemming met de betere smaak; sommige mensen zijn bereid hoge prijzen te betalen. Verder is deze koffie nog duurder dan u op het eerste gezicht zou denken: voor de beste smaak zijn meer bonen per kopje nodig dan van andere koffie, anders krijgt de koffie een enigszins lege holle smaak. De ware prijs van de beslist betere smaak is dus het prijsverschil op zich plus tien of vijftien procent voor de extra bonen.

Achtergrond en geschiedenis
De Blue-Mountain koffie, die afkomstig is van de beste lokale blauwgroene bonen, is een verrukking voor de echte liefhebber. Toch moeten we de mythe van Blue Mountain zien te ontrafelen, want het vroegere image en de huidige realiteit hoeven niet altijd overeen te komen. De eerste koffiebomen kwamen in 1725 op Jamaica terecht via Martinique. Ze werden geïmporteerd door Sir Nicholas Lawes en geplant in St. Andrew, nog steeds een van de drie dorpen van Blue Mountain, de andere zijn Portland en St. Thomas. Binnen acht jaar werd ruim 375.000 kg bonen geëxporteerd. 

In 1932 bereikte de productie haar hoogtepunt met meer dan 15 miljoen kg. In 1948 was de kwaliteit van de koffie zodanig achteruitgegaan dat Canadese afnemers hun contracten niet wilden verlengen, de Jamaicaanse regering riep de Coffee Industry Board in het leven om de kansen te keren. In 1969 was de situatie verbeterd en werden door Japan leningen toegekend om de productiekwaliteit te verbeteren. Zelfs in 1969 waren Japanse koffiedrinkers bereid om extra voor deze koffie te betalen, tegenwoordig heeft Blue Mountain bijna een cult-status. In 1981 was 1500 hectare extra in gebruik genomen en hierop volgde de financiering van nog eens 6000 hectare.
Tegenwoordig is de Blue-Mountainregio in feite enkel een klein gebied van ongeveer 6000 hectare; het is onmogelijk dat alle koffie die de naam “Blue Mountain” krijgt daar ook werkelijk vandaan komt.

Nog eens 12.000 hectare is in gebruik voor twee andere soorten koffie: High Mountain Supreme en Prima Washed Jamaican.
Echte Blue Mountain koffie is een van de hoogst verbouwde koffie ter wereld en het klimaat, de grond en de ligging vormen de ideale locatie. De bergketen van Jamaica eindigt in het oosten van het eiland in de Blue Mountains, die tot 2100 meter reiken. Het klimaat is koel en nevelig, met regelmatige regenval; de grond watert goed af. 
Hier worden terrascultuur en gemengde gewassen toegepast: koffie groeit naast bananen en avocado’s.
Blue Mountain wordt verbouwd op kleine plantages zoals de Wallenford Estate, de Silver Hill Estate en de Atlanta Estate. 
Zelfs de grootste koffieplantages in dit gebied zijn klein vergeleken met die in andere landen; veel ervan zijn al sinds twee eeuwen familiebedrijfjes. 
De koffieproductie heeft te lijden van de hoger wordende loonkosten en van het feit dat de onregelmatige grond mechanisatie bemoeilijkt. Doordat er vele kleine plantages en boerenbedrijfjes zijn, is het moeilijk om de productie efficiënt te maken. Verder komen er orkanen voor.

De Japanners kopen bijna negentig procent van de koffie. In 1992 ging het om 688 ton, terwijl de Verenigde Staten 75 ton kochten en Groot-Brittannië 59 ton. Aangezien er maar 10 % overblijft voor de rest van de wereld zal er altijd een tekort zijn.
Blue Mountain onderscheidt zich ook van andere soorten koffie door de manier van transporteren: in houten vaten die 70 of 30 kg bevatten.

Smaakprofiel
De volle smaak, de balans en de fruitige rinsheid zijn meer dan aangenaam. Het aroma is intens en krachtig, maar bovenal blijft de smaak lang hangen; hij lijkt zich op het gehemelte nog te ontvouwen.

Veel drinkplezier en laat u eens weten of u het de verrukkelijkste koffie vindt of dat het toch een mythe is gebleken. 
Feit is wel dat u de beroemdste koffie ter wereld heeft gedronken en dat is op zich misschien al de moeite waard.

De onderstaande recepten zijn aan te bevelen voor de Jamaican Blue Mountain koffiebonen:

Bijbehorende producten:
mocha koffie geurkaars

Mocha geurkaarsjes. Verschillende afmetingen.

€ 2,29
Bestellen
Koffiesiroop caramel suikervrij

Suikervrije Caramel Koffiesiroop van Sweetbird

€ 14,50
Bestellen