Hoe kun je koffiebonen zelf branden?

Koffie uit je eigen keuken.

Het enige dat je hiervoor nodig hebt zijn ongebrande koffiebonen, een oven of een koekenpan. Hoe kun je thuis koffiebranden

Het beroep van koffiebrander vereist natuurlijk veel kennis en ervaring, maar het is natuurlijk erg leuk om zelf eens te proberen om koffie te branden.Je moet echter niet al te hoge verwachtingen hebben van het eindproduct maar het gaat natuurlijk in de eerste plaats om het koffieplezier. Lekkere koffie krijg je door goed op te letten dat de temperatuur niet te hoog wordt en de koffie niet verbrandt.

Je kunt kiezen uit 2 methoden:

Koffie branden in de koekenpan

Bij deze methode is de temperatuur doorslaggevend. Deze mag niet boven de 190 graden celcius uitkomen anders worden de bonen gebakken en niet gebrand. De temperatuur kun je het beste meten met een bakthermometer. Je doet dit als volgt: zet de pan op laag vuur en verwarm deze enkele minuten voor. Verdeel vervolgens de bonen gelijkmatig in de pan. Zorg dat je niet teveel bonen in de pan legt, de bonen nemen n.l. toe in volume bij het branden. Zet het vuur op de middelste stand. Na een paar minuten veranderen de bonen van kleur en komt de geur vrij. Zorg dat de bonen voortdurend in beweging zijn. De bonen zullen knappen waardoor de velletjes van de bonen loskomen. Na ongeveer 20 minuten is het branden klaar. Haal de bonen uit de pan, besprenkel met water (plantenspuit) en laat de bonen afkoelen voor gebruik.

Koffie branden in de oven

Het meest geschikt voor het branden van koffiebonen in een oven is een heteluchtoven.
Verwarm deze tot 190 graden celsius. Bedek een bakblik losjes met bonen en verdeel deze gelijkmatig. Zorg ervoor dat de bonen niet tegen elkaar liggen. Zet het bakblik met de koffiebonen in de oven. Het drogen van de bonen begint bij ca. 5 minuten. Haal na 10 minuten het bakblik met bonen uit de oven. Keer de bonen om en verdeel deze weer gelijkmatig in het bakblik. Dit moet snel gebeuren, de bonen moeten zo snel mogelijk weer de oven in. Zet het bakblik weer in de oven. Houdt het bruinen van de bonen goed in de gaten. De bonen moeten n.l. niet te lang in de oven blijven. Na ca. 15 minuten is het branden klaar. Haal de bonen uit de oven, besprenkel met water (plantenspuit) en laat de bonen afkoelen voor gebruik.

Gerelateerde artikelen:

Bijbehorende producten:
Ongebrande rainforest koffiebonen

De Brasil Fazenda da Lagoa is van 100% Arabica (groene) koffiebone...

€ 12,95
€ 11,95
Bestellen
Koffiemolen Estaban

Koffiemolen met kunststof bewaarpot

€ 28,95
Bestellen