5 historische pogingen om koffie te verbieden

1. Mekka
In 1511 werd koffie verboden in Mekka. Men dacht dat het drinken van koffie het radicale denken zou stimuleren. De gouverneur dacht dat het zijn oppositie zou kunnen verenigen. Koffie kreeg ook een slechte naam voor het gebruik als een stimulerend middel.  Sommige Sufi sekten lieten een kopje koffie rond gaan bij begrafenissen om wakker te blijven tijdens het gebed. Koffie verboden

2. Italie
In de 16e eeuw kwam koffie naar Europa. Geestelijken voerden druk uit om koffie te verbieden en zij beweerden dat het een Satanische drank was. Maar Paus Clemens VIII nam een slokje, verklaarde dat het heerlijk was en grapte zelfs dat het moest worden gedoopt. Deze pauselijke zegen zorgde er voor dat er snel overal in Europa koffiehuizen ontstonden.

3. Constantinopel
Nadat Sultan Murad IV, in 1623, de Ottomaanse troon had geclaimd, verbood hij snel het drinken van koffie en zette een systeem op voor sancties. De straf voor een eerste overtreding was een pak slaag. Iedereen die voor de tweede keer werd betrapt met een kopje koffie werd vastgenaaid in een leren tas en in het water van de Bosporus geworpen. Hij wilde het volk hiermee beschermen tegen de schadelijke effecten. Vermodelijk was de ware rede onvrede bij geestelijken over het afnemende moskee bezoek, terwijl het koffiehuis bezoek toenam. Vooral intellectuelen bezochten de koffiehuizen en men was bang voor staats ondermijnende activiteiten.

4. Zweden
In Zweden werd koffie in 1746 verboden, waarbij de overheid ook koffieservies verbood. De politie nam de kopjes en schotels in beslag. Koning Gustav III beval ook dat veroordeelde moordenaars koffie moesten drinken. Artsen controleerde vervolgens hoe lang het duurde alvorens ze stierven aan een overdosis koffie. Dit was geweldig voor de veroodeelde en saai voor de artsen.

5. Rusland
Frederick de Grote van Pruisen schreef in 1777 een manifest waarin beweerde dat bier supperieur was aan koffie. Hij betoogde dat koffie de bierconsumptie in het land verstoorde, in de hoop dat een koninklijke verklaring er voor zou zorgen dat men er van overtuigd raakte om iedere morgen bier te drinken. In Frederick's manifest werd uitgeroepen, "Zijne Majesteit werd opgevoed met bier", om zo uit te leggen waarom hij dacht dat bij het ontbijt bier drinken een goed idee was.

 

Gerelateerde artikelen:

 

Bijbehorende producten:
Nature Decaf blend 250 gram

Natuurlijke Decaf van 100% Arabica koffiebonen

€ 5,50
Bestellen
Espresso kop en schotel

Cafe Cult Espresso Kop & Schotel

€ 2,99
Bestellen