Goed nieuws voor koffieliefhebbers

Drink 3 tot 5 kopjes per dag en de kans op een hartaanval vermindert

Mensen die drie tot vijf kopjes koffie per dag drinken maken minder kans op bloedklonters die tot een hartaanval kunnen leiden. Dat is het resultaat van een nieuwe studie uitgevoerd in het Kangbuk Samsung ziekenhuis in Seoul waar meer dan 25.000 mensen aan deelnamen.

De deelnemers hadden allemaal geen eerdere symptomen van hart- of vaatziekten. Ze werden in verschillende groepen koffiedrinkers verdeeld: ‘geen’, ‘minder dan 1 kop per dag’, ‘1 tot 3 koppen per dag’, ‘3 tot 5 koppen per dag’ of ‘5 of meer koppen per dag’.

De onderzoekers bekeken de link tussen koffieconsumptie en de kans op een hartaanval. Bij tests op 25.138 mannen en vrouwen bleek dat de groep die drie tot vijf kopjes per dag drinkt het minste risico loopt. Koffie is dus niet zo ongezond, maar je moet het wel met mate drinken. 
“Onze studie draagt bij aan een groeiend bewijsmateriaal dat het drinken van koffie mogelijk een tegengesteld verband heeft met hart- en vaatziekten”, zo luidt de conclusie van de onderzoekers.

Eerder werd als bewezen dat af en toe een kopje koffie drinken de kans op diabetes type 2 vermindert, dat zou volgens de wetenschappers een verklaring voor hun resultaten kunnen zijn, maar is er nog weinig zekerheid over wat de juiste oorzaak is.

In het verleden werd koffie vaak gelinkt met gezondheidsproblemen. Dat komt volgens de onderzoekers omdat het niet genoeg gescheiden werd van andere gewoontes van de proefpersonen. Hevige koffiedrinkers zijn bijvoorbeeld ook vaak rokers. De meest recente studies wijzen uit dat een gematigd koffieverbruik ook zijn voordelen kan hebben.

Bron: Newsweek

Bijbehorende producten:
Witte kunststof patroonhouder voor Mosa slagroomspuiten

Uitsluitend voor 8g slagroompatronen

€ 4,35
Bestellen
Decakoffiebonen

Cafeïnevrij van 100% Arabica koffiebonen

€ 7,25
Bestellen