Geschiedenis van het koffiefilter

Een koffiefilter is een papieren filter dat wordt gebruikt om het koffiedik te scheiden van de koffie. De op deze manier gemaakte koffie wordt wel filterkoffie genoemd.

Het bekendste systeem is de zogenaamde Melitta-filter. Melitta Bentz (1873-1950) is een Duitse huisvrouw uit Dresden die aan het begin van de 20e eeuw het koffiefilter Melitta Bentzuitvond. Zij ergerde zich namelijk aan koffiedik in koffiekopjes en bedacht dat er een manier moest zijn om te voorkomen dat koffiedik in de kopjes terecht zou komen. Ze beredeneerde dat de koffie gefilterd moest worden en gebruikte hiervoor vloeipapier uit een schoolschrift van haar zoon.  Ze neemt een conservenblikje en maakt een paar gaatjes in de bodem. Vervolgens knipt ze een rondje uit het velletje vloeipapier en legt dit op de bodem van het conservenblikje. Ze plaatst het blikje op een grote kan, doet er wat gemalen koffie in en giet er heet water over. De koffiefilter is geboren.

Wanneer zij dit, tijdens een koffiekrans, aan haar vriendinnen toont worden die erg enthousiast. Bijkomend voordeel van het filteren was dat de koffie minder bitter smaakte.

De eerste versie van de koffiefilter werkt, maar is nog verre van ideaal. De koffie loopt namelijk zeer traag door het vloeipapier. Melitta gaat dan ook op zoek naar een papiersoort die beter geschikt is als filter. Het blikje wordt vervangen door een messing filterapparaat van 13 centimeter hoog. Eerste Melitta filterOnderin dit filterapparaat ligt de papieren filter. Bovenin zit een verdeler die zorgt voor een goede waterspreiding over de koffiemaling. Op dit apparaat vraagt Melitta, op dat moment 35 jaar oud, op 8 juli 1908 patent aan.

Melitta besluit om samen met haar man Hugo een bedrijf op te zetten voor de verkoop van koffiefilters. Op 15 december 1908 richt het echtpaar Bentz het bedrijf “Firma M. Bentz” op. Het bedrijf loopt goed en in 1914 werken er 15 mensen voor het bedrijf. In 1929 blijkt het pand waarin ze werken al te klein te zijn en betrekken ze een nieuw pand in de West-Faalse plaats Minden. Vervolgens wordt er ook een papierfabriek opgericht voor de productie van filters en een porseleinfabriek voor de productie van filterhouders. In 1937 ontwikkelt Melitta de kegelvorm zoals wij die vandaag de dag nog steeds kennen. Koffiefilter

De huidige koffiefilter van Melitta is niet zomaar een velletje papier. De cellulosevezels zijn afkomstig van Zweedse dennenbomen en allemaal van gelijke lengte. De productie is nog steeds een fabrieksgeheim. De aromastoffen van de koffie moeten de filter kunnen passeren. De kleinste koffiedrabdeeltjes echter niet.

De koffiefilter van Melitta Bentz betekent een revolutie op het gebied van koffie zetten. De koffiedrab bevindt zich namelijk niet meer onder in het kopje, maar in de filter. 
Voor koffiedikkijkers breken onzekere tijden aan. Deze toekomstvoorspellers moeten omzien naar andere hulpmiddelen om hun dubieuze praktijken te kunnen voortzetten.

 

Gerelateerde artikelen:

 

Bijbehorende producten:
Pure Made Coffee Canvas

Canvas Pure Made Coffee 30x30 cm

€ 5,03
Bestellen
Kerstmok met hert en sterren blauw

Creme met Hert opdruk en sterren

€ 3,25
Bestellen