WADA wil geen cafeïne meer voor sporters

WADA wil geen cafeïne meer voor sportersAtleten zijn net gewone mensen, ook zij drinken graag koffie of andere cafeïne bevattende dranken zoals cola en thee. Het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft cafeïne echter teruggeplaatst op hun 'Monitoring Program'. Op zich is dat niet raar. Cafeïne stond namelijk al tot 2004 op de dopinglijst.

Het was niet zo dat het drinken van koffie of andere cafeïne bevattende dranken voor atleten verboden was tot 2004. Het gebruiken van grote hoeveelheden cafeïne was verboden. Het ging daarbij om meer dan 1.200 mg cafeïne per dag en dat is meer dan 8 koppen filter koffie per dag.

Het werd vervolgens van de lijst gehaald, omdat er onderzoeken werden gedaan waaruit bleek dat er ook nadelen aan cafeïne verbonden zijn, maar vooral omdat de meest populaire drank ter wereld niet langer verboden kon zijn.

Cafeïne heeft een prestatieverhogend effect op langere duurinspanning. Om dit effect te behalen is een inname van rond de 5 mg per kg lichaamsgewicht nodig, dit komt overeen met 7-8 koppen koffie voor een persoon van rond de 70 kg. Cafeïne kan de sportprestaties op twee manieren verbeteren. De eerste manier is het stimulerende effect dat cafeïne heeft op het centrale zenuwstelsel. Het zorgt ervoor dat de sporter zich alerter voelt en de sporter gemotiveerd is langer door te gaan. Daarnaast kan cafeïne het gevoel van vermoeidheid verminderen.

Om aan de definitie van doping te voldoen, moet een stof voldoen aan twee van drie voorwaarden.

  • Werkt het prestatiebevorderend?
  • Is het schadelijk voor de gezondheid?
  • En is het strijd met de 'Spirit of Sport'?

Wanneer je deze vragen beantwoord over koffie, krijg je twee keer het antwoord ‘Ja’

The Irish Times beschreef de doping geschiedenis van cafeïne naar aanleiding van de zaak rond Alberto Salazar, de coach van atleet Mo Farah. Er loopt een onderzoek tegen de trainer van de olympische kampioen. De Ierse krant zegt dat er maar één ding verbazingwekkend is aan de stoffen L-carnitine en vitamine D die hij zijn kampioene zou hebben laten nemen. Een paar koppen koffie zou hetzelfde resultaat hebben opgeleverd.

 

Ook interessant?

Bijbehorende producten:
Witte kunststof patroonhouder voor Mosa slagroomspuiten

Uitsluitend voor 8g slagroompatronen

€ 4,35
Bestellen
Koffie dripper

Koffiefilterhouder voor Maat 2 filters

€ 8,95
Bestellen