Dokkumer koffie

Dokkumer koffie is de Friese variant op de Irish Coffee.

Een koffie met Berenburger i.p.v. whisky.
Een koffie om lekker warm van te worden na een herfst- of winterwandeling.
Net als bij de Irish Coffee het geval is, wordt ook Dokkumer koffie uit een
speciaal glas gedronken. Het belangrijkste in het drankje is de Berenburg
of zoals de Friezen het zeggen: us nasionale slokje.

Recept voor 4 personen

Ingredienten:
8 theelepels bruine basterdsuiker
4 borrelglaasjes Berenburg
5 dl verse, hete espresso
1 1/2 dl slagroom
2 theelepels suiker
fijn bruin kandijgruis

 


Bereiding:
Klop de slagroom met de suiker halfstijf
Spoel de glazen om met handwarm water en daarna nog een keer met heet water.
Doe de bruine basterdsuiker in de glazen
Verwarm de Berenburger een beetje en schenk een beetje op de
basterdsuiker in het glas.
Giet vervolgens de hete koffie erop en roer alles goed door elkaar.
Laat de slagroom over de bolle kant van een lepel op de koffie lopen.
Op de koffie komt circa 1 1/2 cm slagroom, waarop wat kandijgruis
of basterdsuiker wordt gestrooid.

Bij Dokkumer koffie is het niet de bedoeling dat nadat de slagroom op de koffie is gelopen,
er nog geroerd wordt. De koffie dient namelijk onder de room weggedronken te worden.

Bijbehorende producten:
Cappuccino lepels

Cappuccino lepels RVS set van 6 stuks

€ 10,25
Bestellen
Gekarameliseerde koffiebonen melk

Gekarameliseerde koffiebonen in melk chocolade 100 gram

€ 3,40
Bestellen