De Koffieproeverij

De voorbereidingen zijn getroffen en wij zijn klaar om te gaan proeven alles staat klaar dus waar wachten we nog op, aan de slag: Rangschik de te proeven koffie op basis van sterkte.
Het advies is om de sterkste koffiesoorten pas op het laatst te proeven, vooral als er Robusta's bij zitten. Dit omdat je wanneer je de sterkste koffie als eerste proeft het zo goed als onmogelijk maakt de mildere / lichtere koffie te proeven.

Doe in elk kopje 1 volle eetlepel droge koffie.
Ruik aan de droge koffie en noteer je waarnemingen op het gebied van geur / aroma.
Giet in elk kopje 1,5 dl water dat net van de kook af is. Niet roeren!
Wacht enkele minuten en ruik aan het oppervlakte waar een laagje koffiedik op drijft.

Het koffiedik duidelijk zichtbaar op de te proeven koffie.
Steek nu de proeflepel door het laagje koffiedik/droesem en ruik opnieuw.
Schep met de lepel zachtjes alle resterende koffiedik/droesem van de oppervlakte in het lege kopje en spoel de lepel schoon.
Neem een halfvolle lepel koffie, houd deze tegen de lippen en inhaleer met veel lucht, de koffie in je mond (luid slurpend) en probeer een deel meteen achter in je mond te krijgen.
Beweeg het door je mond en spuug de koffie na een paar seconden uit.
Maak aantekeningen voor een latere vergelijking.
Spoel de lepel af en ga door met de volgende koffie.
Probeer alle koffiesoorten kort na elkaar bij dezelfde temperatuur te proeven. 
Proef de koffie nog een keer als deze afgekoeld is, want dan kan het aroma licht veranderen.

Bijbehorende producten:
Deukbeker large porselein

Porseleinen deukbeker maat L - 120 ml

€ 9,95
Bestellen
Kop en schotel met Olifant

Kop en schotel met Olifant van keramiek

€ 11,95
Bestellen