De juiste maalgraad voor koffie

Koffiebonen malenMet de maalgraad van koffie bedoelen we de gradatie van de maling van de koffiebonen. Anders gezegd, hoe fijn of grof de koffie gemalen wordt.

Regelmatig krijgen wij de vraag waarom je niet dezelfde maalgraad kunt gebruiken voor elke soort koffie. Het korte antwoord is: het heeft allemaal te maken met extractietijd.

Welke maalgraad past bij welke koffiezetmethode?

Voor elke koffiezetmethode kun je een andere maalgraad gebruiken. Voor een filterkoffie kun je een veel grovere koffiemaling gebruiken om tot een goed resultaat te komen dan voor een espresso. Een espresso wordt namelijk in zeer korte tijd gezet (extractietijd van 20 - 30 seconden) en zal daardoor in korte tijd veel meer smaakstoffen opnemen. Daarom is de gebruikte maalgraad voor een espresso fijner dan voor een filterkoffie.

Aanbevolen maalgraad per koffiezetmethode.

Koffiezetmethode Maalgraad
Cafetière Zeer grof
(snel) filter Grof
Gas espresso Middel
Espresso Fijn
Turkse koffie Zeer fijn

Wat is extractietijd

Extractie is het onttrekken van een stof uit een mengsel. Bij koffie zetten extraheer je de geur- en smaakstoffen uit gemalen koffie met behulp van warm water. Extractie heeft te maken met de maalgraad van de koffie, de hoeveelheid water en de tijd dat deze twee met elkaar in aanraking komen. De instelling van de maalgraad bepaalt hoe fijn of grof de koffiebonen gemalen worden.

Bij grof gemalen koffie is de doorlooptijd van het water (extractietijd) korter dan bij fijn gemalen koffie. Hoe meer koffiedeeltjes (gemalen koffie) er zijn des te meer extractietijd er is en dat geeft meer smaakstoffen in de koffie. Het resultaat is een sterke en vaak bittere koffie. Gebruik je een grovere maalgraad dan zal de koffie minder sterk en bitter smaken.

Samengevat

De juiste maling is afhankelijk van welke soort koffie je wilt zetten. Hoe fijner de gemalen koffie is en hoe langer de extractietijd is, des te meer smaakstoffen in je koffie zal worden opgenomen. Vind je de koffie te sterk of te bitter, probeer dan een grovere koffie maling zodat het water minder tijd nodig heeft om door de koffie heen geperst te worden.

Wil je meer weten over de smaken in koffie, lees dan onze pagina's over koffie proeven of ben je benieuwd naar de verschillende koffiezetmethodes. Die kun je vinden op onze pagina over koffie zetten.

 

 

Bijbehorende producten:
Glazen koffiemaker 1200 ml

Met glazen filter

€ 34,70
Bestellen
Koffie dripper

Koffiefilterhouder voor Maat 2 filters

€ 8,95
Bestellen