Algemene smaakomschrijvingen

Aangebrand
Koolstofachtige smaak en geur, zoals in aangebrande geroosterde boterham.

Aardachtig
Aroma/smaak die doet denken aan vochtige zwarte aarde.

Aromatisch
Koffie met een intense, aangename geur.

Asachtig
Koffie met een smaak/aroma van koude schoorsteen as.

Astringent
Karakteristiek gevoel in de mond, als de tong en de weefsels ?samentrekken?, komt vaak als nasmaak naar voren.

Bitter
Basis smaakwaarneming, waargenomen achter in de mond en op het zachte verhemelte, vaak als nasmaak. 
Soms in beperkte mate gewenst. Niet verwarren met zuurheid.

Bloemig
Fris, bloemig, bedwelmend aroma, als van een bloemenparfum.

Bouillonachtig
Aangename smaak die lijkt op heldere soep, zoals bouillon. 
Gaat vaak samen met een citrusachtige smaak.

Caramel
Zoete smaak die doet denken aan gecarameliseerde of gesponnen suiker.

Carbolzuurachtig
Een smaak/aroma die zo medicinaal is dat hij doet denken aan carbolzuur.

Chemisch/medicinaal
Koffie met onnatuurlijke bijsmaken, echt of zwemend naar bederf.

Chocoladeachtig
De smaak doet denken aan chocola.

Citroen
De smaak lijkt erg op milde citroen.

Citrus
Smaak die zweemt naar citrusvruchten door de hoge zuurgraad, ook wel rins genoemd. Zeer gewenst, duidt op kwaliteit en verbouw op grote hoogte.

Droog
Anders dan bij wijn is droog bij koffie niet het tegenovergestelde van zoet, maar een bepaald type zuurheid en/of gevoel in de mond. Dit hoort vaak bij lichte, verfijnde koffiesoorten.

Dun
De stevigheid van de koffie komt niet overeen met de zuurgraad of de smaak. De koffie is uit balans, waterig, slap in de mond.

Fruitig
Smaak/aroma die vaak wordt geconstateerd bij goede Arabica soorten, zwemend naar allerlei soorten vruchten waar ook een bepaalde zuurgraad hoort. Het is meestal positief, maar soms duidt het op overrijpheid of te veel fermentatie.

Gistachtig/toastachtig
Smaak die doet denken aan gistachtig (ongebakken) brood, of aan licht geroosterd brood.

Goed gerond 
Goed gebalanceerd koffie met een goede combinatie van smaak, zuurgraad, volheid en eventueel aroma.

Graanachtig
Smaak van ongezoet graan of havermout, flauw en niet echt aangenaam.

Grasachtig
Groen en astringent aroma met een smaak van pas gemaaid gras.

Groen 
Aroma en smaak van onrijp fruit of planten.

Hard 
Smaak mist zoetheid en zachtheid.

Houtachtig
Smaak die typerend is voor dood of groen hout, niet erg aangenaam.

Huidachtig
Aroma en smaak als van dierenhuiden.

Juteachtig
Bedorven koffie door slechte opslag.

Kaasachtig
Een nogal scherpe smaak en aroma van licht zure, gestremde melk of kaas.

Kruidig
Peperachtige of soms zoetige smaak en aroma van specerijen.

Licht 
Mild lichte structuur en een aangename zuurgraad van laag tot medium.

Malt
De smaak lijkt erg op maltbier.

Metaalachtig 
Scherpheid, door te ver doorgevoerde zuurgraad.

Mokka 
Arabica koffie die oorspronkelijk is vernoemd naar de havenstad in Jemen. 
Heeft niets te maken met chocola.

Muf
De koffie is onvoldoende gedroogd, schimmelig.

Nasmaak 
Smaak/gevoel in de mond nadat de koffie al uit de mond is.

Neutraal 
Flauwe koffie, zeer lage zuurgraad. 
Dit is niet negatief, want de koffie heeft geen bijsmaken.

Nootachtig
Prettige smaak die doet denken aan noten (vooral pinda?s).

Papierachtig
Smaak en aroma als droog papier, lijkt erg op stoffig.

Ranzig 
Bedorven smaak van een bedorven, ranzig olieachtig product.

Rijp
Zacht met een aangename lage zuurgraad.

Rio-y 
Jodiumachtige, inktachtige smaak van door microben aangetaste bonen.

Rond 
Geen overheersend kenmerk, goed gebalanceerd. Of aangenaam soepel, niet scherp.

Rookachtig 
Aroma van houtrook, zeer aangenaam.

Rubberachtig 
De smaak en aroma doen denken aan autobanden en garages.

Schoon 
Pure koffiesmaak, geen draaiingen of veranderingen in de mond, geen andere nasmaak dan de koffiesmaak.

Soepel 
Het gevoel in de mond is aangenaam (niet scherp of astringent).

Stengelachtig 
Een smaak die doet denken aan plantenstengels.

Stevigheid 
Is een waarneming van de textuur of het gewicht van de vloeistof in de mond. Dun of licht kan waterig aanvoelen. Stevig betekent een zware vloeistof.

Stinkend
Rottingslucht.

Stoffig 
Smaak en geur van droge aarde.

Tabakachtig 
Aroma en smaak kenmerkend voor ongerookt pruimtabak.

Terpentijnachtig 
Geur of smaak die doet denken aan chemische stoffen.

Vuil 
Koffie die smaakt alsof de bonen door het stof hebben gerold.

Wijnachtig 
Een combinatie van een licht fruitachtige smaak, soepelheid in de mond en een textuur die doet denken aan wijn. De koffie smaakt niet naar wijn, maar voelt als wijn, zeldzaam, maar onmiskenbaar.

Wild 
Een term voor bepaalde koffiesoorten uit Jemen en Ethiopi?.Ongewoon, veranderlijk en interessant.

Wildachtig 
Ongewone, interessante smaak, vaak aangetroffen in droog verwerkte Oost Afrikaanse koffie. Zwemend naar kaasachtig, maar niet zuur of negatief.

Wrang 
Sterke, onaangename, scherpe of ?hoekige? smaak.

Zacht/puur
Zacht koffie met een lage zuurgraad, rijpe zoetheid, en een aangename soepelheid tegen het bovenste verhemelte.

Zoet
Aangenaam, rijp en prettig; wordt soms gebruikt om zachte koffiesoorten te beschrijven, maar wordt ook gevonden bij koffiesoorten meteen zeer hoge zuurgraad.

Zout 
Een van de vier basissmaken, komt nauwelijks voor bij koffie. Kan duiden op aanwezigheid van cichorei in koffiemelanges.

Zuur 
Ongewenste ?vieze sokken? -smaak door te lange fermentatie.

Zuurrijk 
Een zeer geliefde kwaliteit; scherpheid waarneembaar voor in de mond, geeft de kwaliteit en hoogte aan; kan fruitig zijn (cirrus, citroen, bessen, etc.) of een gevoel van verstarring op de tong. (Wij noemen dit ook wel zuurrins).

Zwarte bessen 
Smaak die doet denken aan bessen of zwarte bessen; wat zuurheid, maar met een sterkere ondertoon die ontbreekt in citrusachtige, erg zuurrijke koffiesoorten; niet negatief.

Bijbehorende producten:
Rainforest koffiebonen

De Brasil Fazenda da Lagoa is van 100% Arabica koffiebonen.

€ 4,30
Bestellen
Decakoffiebonen

Cafeïnevrij van 100% Arabica koffiebonen

€ 7,25
Bestellen