Hoeveel kopjes koffie uit 1 kilo koffiebonen

Ons wordt regelmatig de vraag gesteld hoeveel kopjes koffie er uit 1 kilo koffiebonen gehaald kan worden. In dit artikel proberen we daar een antwoord op te geven.

Er van uitgaande dat je 7 gram koffie nodig hebt voor een kopje koffie zou je zeggen dat er 143 kopjes koffie uit 1 kilo gehaald kan worden. Toch is dat niet helemaal juist.

De hoeveelheid koffiebonen die je nodig hebt hangt namelijk af van de instellingen van je koffiemachine en de branding van de koffiebonen is.

Hoe donkerder de branding van de koffiebonen is, hoe luchtiger de koffie is en hoe minder ervan gebruikt hoeft te worden om de juiste smaken te genereren. Het lijkt dan dus interessant om donker gebrande koffiebonen te gebruiken om meer waar voor je geld te krijgen. Puur vanuit geld geredeneerd is dat correct, echter zorgen donker gebrande koffieboon voor een bitterder smaak van de koffie. Goed voor het maken van een espresso, maar vaak minder gewaardeerd voor een lange koffie.

Vaak kun je bij volautomaten instellen hoeveel gram koffiebonen gemalen worden voor een kopje koffie. Hiermee heb je dus zelf invloed op de grammen per kopje en daarmee het aantal kopjes koffie per kilo koffiebonen. Hoe je de machine moet instellen is enerzijds afhankelijk van je eigen smaak en anderzijds van de koffiebonen die je gebruikt. Het is dan ook aan te raden dat wanneer je andere koffiebonen gaat gebruiken je de instellingen moet aanpassen tot je de voor jou gewenste smaakt hebt.

Wist je dat
Voor één kopje koffie ongeveer 70 gebrande koffiebonen nodig zijn? 70 koffiebonen produceren ca. 7 gram koffie. En voor die 7 gram koffie - voor dat ene kopje koffie - moet op de plantage ca. 40 gram koffie bessen geplukt worden. Dit omdat tijdens het verwerken van de koffiebessen tot gebrande koffiebonen het vruchtvlees wordt verwijderd en de koffieboon veel vocht verliest.

 

Ook interessant?

 

Bijbehorende producten:
mosa flavorwhip

Slagroomspuit Mosa Flavorwhip 0,5L met kunststof kop

€ 24,95
Bestellen
Deukbeker large porselein

Porseleinen deukbeker maat L - 120 ml

€ 9,95
Bestellen