7 do's en don'ts van koffie

7 do's en don'ts vam koffieJe hoeft geen barista te zijn om lekkere koffie te zetten. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen koffieritueel, maar er zijn volgens experts bepaalde dingen die je simpelweg niet doet of juist wel moet doen.

1. Drink het niet alleen voor de cafeïne
Ja, er zit cafeïne in het zwarte goud, maar dat zit evengoed in frisdrank of energiedrankjes. Koffie drink je niet alleen voor een oppepper, maar ook om te genieten van het brede smaakpalet, waarin het kleinste verschil veroorzaakt is door een andere samenstelling, kweekhoogte of bodem.

2. Warm je koffie niet op
Na ongeveer twintig minuten wordt koffie zurig. Daarom moet je een kopje koffie niet te lang laten staan en al helemaal niet opwarmen. Opgewarmde koffie is simpelweg niet lekker en bovendien is de koffieprijs dusdanig dat het niet nodig is om koffie op te warmen. Het kan wel handig zijn om de hoeveelheid koffie die je zet te beperken tot dat wat je nodig hebt. Dan heb je ook niet de mogelijkheid om de koffie op te warmen.

3. Laat geen koffieprut in je cafetière zitten
Nadat je het water in de cafetière hebt gegoten en vier minuten hebt gewacht, haal dan de bovenste laag koffieprut weg, nog voor je de filter naar beneden drukt. Zo wordt de kans dat er koffieprut in je kopje terecht komt kleiner. Giet de koffie bij voorkeur zelfs in een aparte koffiepot, want zolang er koffieprut in de kan blijft zitten, zal je koffie blijven trekken en dus steeds sterker - en bitterder - worden.

4. Koop geen gemalen koffie
Koop koffiebonen en schaf jezelf een (elektrische) koffiemolen aan of een volautomaat koffiemachine (deze maalt de koffiebonen voor het koffiezetten). Je zal versteld staan van het smaakverschil wanneer je je koffiebonen vers maalt!

5. Je hoeft geen barista te zijn om lekkere koffie te zetten
Ga eens naar een gespecialiseerde winkel en koop er verschillende koffiebonen om thuis uit te proberen. Proef uitgebreid en evalueer. Smaken en geuren verschillen, dus jouw smaakoordeel is sowieso het juiste voor jou. Het is niet zo dat koffie-experts de Einsteins zijn van koffie, ze hebben gewoon al erg veel geproefd en drinken de koffie bewust. Blijf het gewoon drinken, denk er af en toe even over na en na een tijdje zal je merken dat je zelf een expert wordt, zonder enige inspanning.

6. Vermijd de lichtere koffiebonen niet
Wanneer koffiebonen geroosterd worden tot ze bijna zwart zijn, gaat er veel nuance verloren doordat de rokerige smaak overheerst. Zelfs een professionele barista zal het moeilijk hebben verschillen te ontdekken tussen koffies van donker gebrande bonen. Met een lichter geroosterde koffieboon kan je de verschillende zuurtegraden ontdekken en proef je de verschillen tussen de koffieplantages, net als bij goede wijnen.

7. Sta de koffienerds niet toe de barista uit te hangen
Uiteindelijk hoef je je niet al te veel aan te trekken van bovenstaande tips, want smaken en kleuren verschillen en koffie gaat om een individuele smaakbeleving. Laat je dus niet afschrikken door de complexiteit van het drankje en het overmatige enthousiasme van sommige mensen. Lekkere koffie is uiteindelijk gewoon een rationele zaak van juist afgemeten hoeveelheden en temperaturen. Een simpele formule dus, die echt iedereen kan toepassen. Daar hoef je dus geen barista voor te zijn.

Bijbehorende producten:
Beugelblik 500 gram

Inhoud 500 gram

€ 7,95
Bestellen
slagroomspuitpatronen

Slagroomspuitpatronen 8gm 24 st

€ 9,25
Bestellen